Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

November: Utdelningar lockar småägare

Privathandeln i aktier var låga 46 000 aktieaffärer per dag under november. Det är en nedgång med 4 procent från månaden före.

-          Hellre köpa banker än vara kund oss en, är ett tydligt köptema bland småägarna i november. Sparare väljer nu bolag med utdelningar tydligare än tidigare. Övertygande siffror från USA har också fått småägare att köpa verkstadsbolag. Men den stora gruppen sparare stirrar tyvärr fortfarande på problemen i Europa och väljer räntor, vilket kan bli ett samhällsekonomiskt problem, eftersom de ger för lite avkastning även på många års sikt, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank.

Bland en liten grupp på 1 av 20 mindre aktieägare märks en optimistisk syn på börsen. De köper både aktier och börshandlade fonder.

-          De sparare som kan lyfta blicken bortom Europa är genast mer positiva. De ser att 70 procent av världens tillväxt sker utanför det krisdrabbade Europa. Och allt fler bolag, även i tillväxtländerna, fokuserar nu på utdelningar. Samtidigt inger USA allt tydligare förtroende. Men majoriteten av spararna stirrar tyvärr på de dagsaktuella problemen som inte har några snabba svar, säger Hemberg.

Den stora gruppen skeptiska sparare märks tydligt i statistiken. Antalet aktieaffärer har inte varit så lågt på 12 år och antalet ägare passerar nu ner under 2 miljoner personer.

-          Bara senaste månaderna har över 80 000 aktieägare i Sverige sålt sina aktier i de största bolagen under de senaste månaderna. Bristen på noteringar och kraschande bolag som SAS är usel reklam för långsiktigt sparande. Nu ska inte alla svenskar spara i aktier, men att kräva tillväxt på sina sparpengar borde vara lika självklart som att kräva rent vatten i kran. Dagens passiva sparare hotar att bli ett samhällsproblem, då räntor inte kan ge svenskarna vettiga pensioner. Här behöver politiker visa större engagemang, säger Hemberg.

Snittsvensken har idag mer än varannan krona på sparkonto, med ofta låg ränta. Dessutom är det idag 17 procent kontanter på aktiekontona vilket tyder på att många har en avvaktande inställning till börsen. Det är en historiskt hög nivå, men ingen toppnivå. År 2008 var nivån över 20 procent.

-          Ett klassikt argument är att vänta in botten. Men statsskulderna har inte ett datum för klartecken, utan är en utdragen process. Och de sparare som väntat på botten senaste året har redan missat en uppgång på 10 procent. Vad spararna behöver lära sig är att skilja på konsumtionspengar och sparpengar. De senare måste få en jordmån att växa i. Annars får vi stora samähällsproblem på sikt, där bara banker och inte sparare tjänar på räntor, säger Hemberg.

De mest aktiva spararna ser positiva tecken från USA. De har köpt verkstadsbolag vilka också hämtat sig starkt senaste månaden; Haldex (+14 procent), Trelleborg (+7 procent), Sandvik (+6 procent) och ABB ( +4 procent).

Aktiehandeln (nov)
Köper Säljer
H&M Africa Oil
Lundin Petroleum Ericsson
Boliden Volvo
SEB Nokia
Swedbank Investor
TeliaSonera Skanska
Sandvik Atlas Copco
ABB Alliance Oil
Lundin Mining SKF
Oriflame Hexagon
Källa: Avanza Bank