Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Vår historia

2023

Förutsättningarna på sparmarknaden har förändrats dramatiskt de senaste två åren och under 2023 gick den globala ekonomin in i en mild lågkonjunktur. Det här påverkade hushållen vars sparutrymme minskade. I ljuset av svårare tider blir dock vikten av sparande allt tydligare. I det högre ränteläget ökade sparkonto med ränta i popularitet som sparform och vårt eget sparkonto, som tidigare enbart varit riktat mot företagskunder, gjordes tillgängligt för alla kunder i början av året. Fem nya fonder lanserades inom vårt eget fondbolag, däribland Sveriges billigaste korträntefond samt två artikel-9 fonder. För att underlätta hållbara investeringsbeslut lade vi till hållbarhetsdata till på aktiesidorna – bland annat kan man nu se hur jämställda bolagen är sett till könsfördelning samt om bolagens intäkter på något vis bidrar till FN:s globala hållbarhetsmål. Aktieanalyser från Morningstar lades till på över 1 000 aktier. Utöver detta lade vi även till blankningsdata och historik till på svenska aktier samt för- och efterhandelskurser på amerikanska aktier. För att göra det enklare att hantera det gemensamma sparandet gjorde vi det möjligt att genom funktionen Sparmål skapa delade mål ihop med andra. Bolåneerbjudandet breddades med Gårdslån, vilket varit efterfrågat främst bland Private Bankning-kunder.

2022

Ett utmanande år för såväl Avanza som för våra kunder. Krig i Europa, skenande energipriser, hög inflation, reallönesänkningar och negativ börs har präglat 2022. Vikten av sparande har genom detta belysts ytterligare. För att finnas där för våra kunder har vi stöttat och informerat via bloggar, podcasts och sociala medier, och på plattformen har exempelvis möjligheten att justera och pausa månadssparande förenklats och analyssidorna förbättrats med en ännu mer detaljerad överblick över exponeringen mot olika marknader och branscher. Vi nådde en viktig milstolpe i framtidssäkrandet av Avanza då vårt nya backoffice-system togs i bruk. Vi lanserade Pensionsjakten, ett verktyg för våra kunder att hitta och flytta tjänstepensioner till oss – extra aktuellt med tanke på att flytträtten utökades ytterligare under året. Vi lanserade Avanza Fastighet by Norhammar, en av de billigaste aktivt förvaltade fastighetsfonderna på marknaden. Dessutom anslöt vi oss till Business ambition for 1.5 °C för att sätta vetenskapligt baserade klimatmål validerade av Science Based Targets initiative, för att säkerställa att vår verksamhet är i linje med Parisavtalet.

2021

2021 blev ytterligare ett år med pandemi. Intresset för sparande var stort och den rekordstarka tillväxten för Avanza fortsatte. Vi passerade såväl 1 miljon aktieägande kunder som 1 miljon fondägande kunder. Vi nådde också våra finansiella mål som vi satt till 2025 fyra år i förtid. En viktig milstolpe under året för Sveriges pensionssparare var att flytträtten förbättrades för fond- och depåförsäkringar. Möjligheterna är nu större att själv välja var man vill ha sitt sparande. Vi utökade vårt Starterbjudande så att alla med ett sparkapital som inte passerat 50 000 kronor får tillbaka alla fondavgifter. Vårt fondbolag lanserade Avanza Sverige och att månadsspara blev både lättare och roligare med våra nya milstolpar och sparmål. Vi sänkte också avgiften på våra Autofonder som nu hör till de absolut billigaste i sin nisch. I oroliga tider är det ännu viktigare att finnas till för kunder och podden hade rekordmånga lyssningar, hela 5 miljoner, och antalet unika sidvisningar på bloggen uppgick till 7 miljoner.

2020

Året går till historien som det år då pandemin påverkade världen över. Även Avanza präglades av pandemin, där inte minst vikten av sparande blev ännu mer uppenbar. Det gjorde att 2020 tillväxtmässigt blev ett riktigt rekordår för Avanza, med över 300 000 nya kunder. Bidragande var även årets lanseringar med tre nya Avanzafonder, varav två aktivt förvaltade. På hållbarhetsområdet gjorde vi det möjligt att exkludera branscher i fondlistan och kunder kan nu också skapa sin egen hållbarhetsstämpel. Informationsbehovet hos kunder var stort och vi publicerade fler blogginlägg och poddar än någonsin. Tillsammans med åtskilliga uppdateringar i sajt och appar förbättrade vi också för nya sparare att komma igång och gjorde det enklare att månadsspara.

2019

2019 var året då Avanza för tionde året i rad fick SKI:s utmärkelse ”Sveriges nöjdaste kunder inom sparande”. Hos oss står kundernas bästa alltid i fokus. Under året lanserades en helt ny startsida för Avanza.se, med en bättre överblick över våra produkter och tjänster. Vi lanserade även nya ”mina sidor”, en ny personanpassad startsida i inloggat läge, och tog de första stegen inom Open Banking genom att göra det möjligt för Avanzas kunder att se sina konton och lån hos andra aktörer på kontoöversikten, samt enklare samla sitt sparande hos Avanza. För att underlätta fondsparande och val av fonder till sin portfölj gjordes fondsidan om från grunden och förbättrades på en mängd områden. Däribland utvecklades presentationen av hållbarhetsdata från Morningstar ytterligare samt skapades en helt ny funktion där man på ett överskådligt sätt kan hitta och jämföra fonder. Till vårt rekordbilliga fondutbud med Avanza Global i spetsen adderades Avanza Emerging Markets och Avanza USA.

2018

Som ett led i att underlätta hållbara investeringar lanserade Avanza 2018, möjligheten att filtrera och välja klimatsmarta fonder genom ett nytt oberoende riskmått från Morningsstar. Hållbarhetsaspekter implementerades i Avanzas egna fonder. För att ge kunder spännande insikter och fördjupade kunskaper om sitt innehav lanserades såväl ”Min fondportföljanalys” som ”Ditt 2018 i siffor”. Värdepapperskrediten förbättrades, men framför allt lanserade vi Avanza Global, världens billigaste globala indexfond riktad till privatpersoner enligt en undersökning av Morningstar. Denna gav Avanza pris för ”Årets Sparnyhet” och vi fick även utmärkelsen ”Årets Bank”. Avanza fick också SKI:s utmärkelse Sveriges nöjdaste kunder i kategorin sparande för nionde året i rad. Nettoinflödet var rekordhögt och antalet kunder passerade 835 000.

2017

För att underlätta valet av aktier lanserades Aktiegeneratorn under 2017 och för fonder Avanza Auto, med sex automatiskt förvaltade fonder. Europahandeln digitaliserades och erbjudandet Sparkonto+ förbättrades med högre ränta. Ansökan för värdepapperskrediten digitaliserades liksom tjänstepension för mindre företag. Vidare lanserades Bolån+, med marknadens lägsta snittränta, i samarbete med Stabelo. Kundtillväxten under 2017 var rekordhög och antalet kunder passerade 700 000. Avanza erhöll SKI:s utmärkelse Sveriges nöjdaste kunder i kategorin sparande för åttonde året i rad.

2016

Under 2016 lanserade Avanza som första aktör i Sverige möjligheten att göra realtidsinsättningar från andra banker. Under året lanserades också gratis aktiehandel på Stockholmsbörsen för kunder med ett sparkapital under 50 000 kronor. Kunder inom Private Banking fick en ny prislista med marknadens lägsta courtage och sänkt bolåneränta. Ett flertal digitala verktyg och beslutsstöd som Avanza Play, Aktiefiltreraren och Sparkalkylatorn lanserades för att underlätta sparande. Under året passerades en halv miljon kunder. Avanza börjar alltmer målinriktat utöka utbudet med beslutstöd.

2015

Under 2015 lanserades courtagefrihandel i certifikat och Minifutures genom Avanza Markets, en ny prislista på utandshandel, nya mobilappar och möjligheten att selektera på hållbara fonder. Under året lanserades också Portföljgeneratorn, den första generationens beslutsstöd för fondsparande.

2014

2014 öppnades Göteborgskontoret med fokus på tjänstepension och Privat Banking. En ny prislista introduceras, med aktiehandel från 1 krona. Kundtillväxten tog fart ytterligare och antalet kunder överskred 370 000 vid årsskiftet samtidigt som Avanza vann SKI-mätningen om Sveriges nöjdaste sparare för femte gången.

2013

En helt ny sajt lanserades mot samtliga kunder 2013. Avanza blev därmed först med att erbjuda streamade realtidskurser. Under året lanserades även Sveriges billigaste bolån, Superbolånet PB, till kunder inom Private Banking.

2012

Den nya, mer skattemässigt fördelaktiga, sparformen Investeringssparkonto (ISK) introducerades på sajten 2012. Avanza passerade i slutet av året 280 000 kunder.

2011

Utmärkelser

2010

Utmärkelser

2009

2009 utökades kunderbjudandet med Superlånet, Sveriges billigaste värdepapperskredit. Året därpå lanserades Sparkonto+, en möjlighet för kunderna att få högre ränta på sparkonton genom samarbeten med andra nischbanker. 2010 utsågs Avanza till vinnare i Svenskt Kvalitetsindex:s (SKI) mätning Sveriges nöjdaste sparare! Det var första gången som mätningen genomfördes inom kategorin.

2008

Utmärkelser

2007

Utmärkelser

2006

2006 lanserade Avanza Sveriges första helt avgiftsfria fond, Avanza Zero. Avanza förvärvade Börsveckan AB, med tidningen Börsveckan. Börsveckan AB bytte namn till Placera Media Stockholm AB och lanserade sajten placera.nu. Avanza erbjuder ingen rådgivning, men strävar efter att underlätta kunders investeringsbeslut genom information och inspiration. Under året introducerades tjänstepension som ett sparalternativ hos Avanza.

2005

Avanza fick sitt banktillstånd 2005 och blev därmed ett bankaktiebolag. Under året grundades dotterbolaget Avanza Pension med egna pensions- och försäkringskonton. Även Avanza Fonder grundades och fick året därpå tillstånd att bedriva fondverksamhet.

2004

2004 utökades verksamheten med Private Banking, en tjänst för förmögna privatpersoner. Nu var det även möjligt för våra mer handelsintensiva kunder att handla via särskilda tradingapplikationer och erhålla teknisk analys genom ett partnersamarbete.

2003

2003 lanserade Avanza Sveriges första helt internetbaserade individuella pensionssparande (IPS). Fondtorget introducerades med olika typer av fonder från olika förvaltare.

2002

Utmärkelser

2001

2001 togs namnet Avanza, efter en sammanslagning av HQ.se, Aktiespar Fondkommission och Avanza. Detta gjorde Avanza till Sveriges största nätmäklare. Under 2001 lanserades den nya sajten avanza.se

2000

Utmärkelser

1999

Avanza grundades 1999 som HQ.se av Sven Hagströmer.