Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Augusti: Europafonder ny fondfavorit

Svenska sparare ökar sina fondköp och gör i snitt 1,0 fondaffärer under augusti månad vilket är en ökning på 44 procent jämfört med i fjol. Spararna köper för 73 procent mer pengar än i fjol. "Efter många år med EU-skepsis är Europafonder nu en av svenskarnas nya favoriter. Det är första gången sedan finanskrisens dagar. Samtidigt storsäljer svenskarnas de senaste årens stora ränteköp och tar ett språng i från företagsobligationsfonder", säger Claes Hemberg, sparekonom Avanza Bank.

Stockholmsbörsen går i sidled under augusti men svenska sparare storköper ändå aktiefonder.          

”Under juli gladdes svenskarna av börsuppgången. Under augusti lockas svenska sparare av goda siffror från Europa och första gången på många år finns Europafonder i köptoppen. Vanligaste köpet är annars Sverigefonder. Varannan av de mest köpta fonderna är Sverigefonder, som är baskosten hos svenska sparare”, säger Hemberg.

Senaste månaden har svenska småbolagsfonder stigit på spararnas köptopp.

”Ökat intresse för småbolag är en tydlig signal om att privatpersoner är på väg tillbaka till börsen. Både aktieköpare och fondsparare gynnar och gynnas av den ökade handeln i småbolag, säger Hemberg.”, säger Hemberg.

På fondspararnas säljsida märks nu en större skepsis kring senaste årens populäraste räntefonder; företagsobligationsfonderna. Framför allt märks här att äldre sparare säljer för betydande belopp.

”Ett språng från obligationer (bond-run) är nu tydligt. De fem mest sålda fonderna under augusti är alla företagsobligiationsfonder. Stigande räntor och bättre börs har givit dessa en knäck senaste månaderna. Spararna reagerar med det kraftigaste säljtryck vi sett i dessa fonder”, säger Hemberg.

De gamla innehaven i obligationsfonder är däremot fortsatt mest bortglömda och orörda. Dessa riskerar nu att ligga rejält i farozonen när räntan stiger. Fonder som sålts av senaste månaden är annars Japan- och Thailandfonder, vilka spararna säljer efter kortare innehav från tidigare i våras.

Mest köpta i augusti Mest sålda i augusti
1. Svenska småbolagsfonder 1. Företagsobligationsfonder
2. Sverigefonder 2. Högrisk företagsobligationsfonder
3. Korta räntefonder 3. Japanfonder  
4. Europafonder 4. Korta räntefonder
5. Företagsobligationsfonder 5. Thailandfonder

Källa: Avanza Bank.

Fondhandel privatpersoner
Förändring en månad Förändring ett år Augusti 2013 Juli 2013 Augusti
2012
Fondaffärer per fondkonto och mån -29 % 43 % 1,0 1,4 0,7
Fondaffärer, st -26 % 51 % 209 000 283 000 138 000
Fondaffärer per dag -23 % 52 % 7 000 9 100 4 600
Omsättning i fondsparandet, MSEK 8 % 75 % 2 800 2 600 1 600
Omsättning i fondsparandet* 0 % 38 % 11 % 11 % 8 %

Källa: Avanza Bank med 208 000 fondkonton.                                                                   

* Fondhandelns omsättning för månaden i relation till det totala sparkapitalet i fonder.