Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Januari: Fler köper aktier igen

Svenskarnas aktiehandel i januari steg 6 procent till 58 000 affärer per dag. Volymen är upp hela 49% och framför allt har kvinnliga köpare ökat sin handel i aktier.

”Aktieköparna är tillbaka. Hela var tredje aktieägare handlade under januari. Det är högsta nivån på över ett år och ett kliv upp med 20% från snittet förra året”, säger Claes Hemberg, sparekonom Avanza Bank.

Tele 2 var under januari det mest köpta storbolaget, där spararna köpte dubbelt så mycket som de sålde. Andra bolag i köptoppen är H&M, Teliasonera och Boliden. Spararna sålde mest Nokia och Volvo.

Privatspararna började året med ett stort nysparande, nästan dubbelt så högt som under samma månad förra året. En stabil och positiv börs och Investeringssparkontot bedöms vara bidragande anledningar till att de stora köpen sker just nu. Spararna flyttar också pengar från sparkonton till aktiemarknaden, ett tecken på att tron på börsen börjar återvända.

Storleken på affärerna har också ökat generellt och privatpersoners omsättning är upp 49 % till 40 mdr för privatpersoner i Sverige.

I januari är det framför allt kvinnliga aktieköpare som ökat sin handel. Mest köper äldre kvinnor 61-70 år. De har ökat sin handel i aktier med hela 26 % på bara en månad, jämfört med snittet på 19 %. Bland männen är det däremot ingen särskild grupp som sticker ut. Alla grupper har där ökat sina aktieköp med cirka 17 % jämfört med föregående månad.

"Medan de unga ofta står för många affärer så står de äldre för de större affärerna. De över 40 år står för 90 % av värdet på aktierna som handlas. För störst värde handlar 61-70-åringarna", säger Hemberg.

Privathandeln i småbolag har ökat kraftigt, efter flera år på fallrepet.

”Senaste två månaderna har spararna hittat tillbaka till småbolagen. Senaste handeln var på den här nivån är 2007”, säger Hemberg.