Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Rättelse: November: Spararna sålde efter återhämtning

I tidigare version av detta pressmeddelande redovisades felaktig statistik för aktiehandeln i november. Ingressen och tabellen längst ner på sidan har korrigerats i denna version. Den privata aktiehandeln minskade till 56 000 affärer per dag i november. Det är en minskning med 8 procent jämfört med rekordmånaden oktober. Spararna nettosålde för första gången på 8 månader. "Spararna är nu extra försiktiga efter börsoro förra månaden. De äldre spararna säljer vilket kan bero på att börsen är på högstanivåer", säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Stockholmsbörsen steg till nya rekordnivåer under november månad. Centralbankerna kom till undsättning i flera länder vilket stöttat aktiemarknaderna både i Sverige och omvärlden.

"Det är främst äldre storsparare som varit aktiva under månaden. De ökar sin handel för fjärde månaden i rad säljer nu för den största summan på över två år. Samtidigt vet vi att december brukar vara en stark börsmånad, så snart väntas handeln öka igen”, säger Hemberg

På säljsidan är det en del industritunga aktier som sålts, men också två börsraketer. H&M och Gränges har gått starkt och spararna säljer nu med god förtjänst. På köplistan hittar vi istället kinesiska konsumentbolaget Alibaba som stigit 15 procent under månaden.

Köper (nov) Säljer (nov)
Alibaba H&M
Klövern pref Gränges
Africa Oil Volvo
Ratos Boliden
Enquest PLC ABB
Avanza Bank TeliaSonera
Alfa Laval Ericsson
Unibet Akelius pref
Castellum SEB
SSAB Industrivärden

”Spararna säljer de bolag som gått bra och köper stabilare aktier, men även chansaktier som rasat senaste månaden. Spararna tycks gå ifrån Akelius preferensaktie till Klöverns pref. Men alla pref-aktier är inte lika trygga”, varnar Hemberg.

Statistik privat handel
Antal affärer* per dag, st Förändring en månad Förändring ett år November**
2014
Oktober
2014
November
2013
Avanza -4 % 16 % 34 400 35 900 29 600
Nordnet -15 % -6 % 19 900 23 400 21 100
Skandiabanken 5 % 17 % 2 100 2 000 1 800
Övriga banker Särredovisar ej - - - -
Privatspararna, totalt -8 % 7 % 56 400 61 300 52 500

* Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North. Statistik från Nasdaq.            

** Preliminära siffror.