Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

2015: Ojämn börs gav rekord i blandfonder

Fondspararna ökade under 2015 sparandet i blandfonder till rekordnivån 67 mdr enligt svensk fondstatistik för årets första elva månader. Även hedgefonder slår rekord med 11 mdr. Samtidigt har svenskarna sålt aktiefonder. "Den låga räntan och de stora börskasten gör att sparare tvekar och väljer otydliga fonder. Men blandfonder är inte ett folksparande utan mer en folksjukdom. Fonderna är ofta både dyra och dåliga och flertalet sparare vet inte varför de sparar där", säger Claes Hemberg, sparekonom Avanza.

I år har börsen brottats mellan europeiska stimulanser, amerikansk räntehöjning och svagare kinesisk tillväxt. Resultatet blev en stark börsstart och börsras i april och augusti.

”En ojämn börs gav grogrund för bankrådgivare att rekordsälja blandfonder upp till 67 mdr. En ökning med 24 procent mot i fjol. Men här döljer sig ofta ett dyrt och svagt sparande. Dessvärre vet inte sex av tio svenskar varför de sparar där. Och det är nog riktigt. De borde välja annat”, säger Hemberg.

Varför sparar du i blandfonder?
(Sifo 1142 pers dec: sparare i blandfonder:)
Det sägs ge mer än räntor 7%
De sägs tåla mer än aktiefonder 8%
Jag vill ha en bred blandning 40%
Jag har fått rådet av min bank/rådgivare 23%
Vet ej 35%

En mer positiv trend under året var att nysparandet i lågprisfonder slog rekord med 17 mdr. Det är dock bara en ökning med 2 procentenheter mot i fjol.

”Svenskarna har idag 12 procent av sitt sparande i lågprisaktiefonder. Tyvärr är det endast en liten grupp mer insatta sparare som hittat till dem”, säger Hemberg.

Småbolagsfonder är årets fondvinnare och hit har spararna hittat under årets sista kvartal. För tredje månaden i rad toppar småbolagsfonderna i december listan över de mest köpta fonderna, visar statistik från 370 000 fondkonton hos Avanza.

”Fonderna är glödheta och har under året haft en historisk rusning på i snitt 26 procent. Småbolag lär också bli en stark trend under 2016 då de gynnas av en starkare svensk tillväxt”, säger Hemberg.

Mest köpta (dec) Mest sålda (dec)
Småbolagsfonder Korträntefonder
Sverigefonder Företagsobligationsfonder
Globalfonder Hedgefonder
USA-fonder Tillväxtmarknadsfonder
Europafonder Långräntefonder
Källa: 370 000 fondkonton vid Avanza.

Beskedet om minusräntan i februari fick däremot spararna att fly räntefonder. Allt som stavas räntor har tappat i år och de ser pressade ut även inför 2016.

”Framförallt obligationsfonder kan bli ett av 2016 års verkliga sänken. De kommer att ha mycket svårt att hävda sig i en miljö där räntorna stiger. I december ser vi också utförsäljningar här”, säger Hemberg.

Bland aktiefonderna dumpade spararna under året framförallt tillväxtmarknadsfonder efter flera år med svag avkastning.

”Tillväxtmarknader har haft ett tungt år och utsikten för 2016 är oklar. Länderna gynnas av en starkare tillväxt i väst men kan samtidigt få stryk av en stigande dollar eftersom de har skulder i just dollar. Om vändningen kommer i år eller senare är inte helt klart”, säger Hemberg.

Fondhandel privatpersoner (december)
Förändring en månad Förändring ett år dec-15 nov-15    dec-14
Fondaffärer per fondkonto och mån, st -13% 8% 1,3 1,5 1,2
Fondaffärer, st -11% 52% 489 000 549 000 321 000
Fondaffärer per dag, st -11% 57% 16 300 18 300 10 400
Omsättning i fondsparandet, MSEK -17% -4% 5 200 6 300 5 400
Omsättning i fondsparandet, %* -15% -21% 11% 13% 14%

Källa: Avanza

* Fondhandelns omsättning för månaden i relation till det totala sparkapitalet i fonder.

Ladda ner