Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Juli: Fondspararna lämnar Kina

Fondspararna gör i snitt 1,3 fondbyten i juli och minskar därmed antalet fondbyten med 16 procent, jämfört med samma månad i fjol. De fåtalet aktiva är trots allt optimister och köper fonder för första gången på två månader. Det visar 345 000 fondkonton hos Avanza. "Fondspararna har i år tagit industrisemester och har den lugnaste julimånaden sedan 3 år. Efter storsäljet i börsnedgången i maj och juni valde spararna i juli att småköpa. De få aktiva lämnar nu Kina och köper Sverige- och räntefonder. Men många sparare har nu kroniskt mycket pengar oinvesterade och saknar nu avkastning på varannan sparkrona, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Vårens oro kring Grekland och Kina fick svenska fondsparare att under maj och juni göra de största försäljningarna på fyra år. I juli tycks intresset ha nått botten. Istället småköper spararna lite. Bara Kina och företagsobligationer får spararna att sälja. Dessutom drar Kinaoron med sig Asienfonderna i säljligan.

Mest köpta Mest sålda
Korta räntefonder Kinafonder
Sverigefonder Asienfonder
Läkemedelsfonder Företagsobligationsfonder
Hedgefonder -
Bioteknikfonder -

Källa: 345 000 fondkonton vid Avanza.

”Fondspararna har reagerat och gjorde de största försäljningarna av Kinafonder på över ett år. Alla köp i Kinafonder senaste året har spararna nu valt att kasta ut. De stora börskasten har dessutom fått spararna att sälja bredare Asienfonder. Fondspararna spänner istället fast sig i tryggare hedge-och räntefonder”, säger Hemberg.

Den snabba uppryckningen på Stockholmsbörsen i juli får dessutom spararna att välja Sverigefonder igen efter stora försäljningar tidigare i vår.

”Att köpa i börshack är överkurs för de flesta fondsparare, som istället borde spara lite varje månad. Att som vissa kasta sig in i läkemedel-och bioteknikfonder är mer oroväckande. Flera av fonderna är nära sina högsta nivåer någonsin. Här finns det rejäl fallhöjd”, säger Hemberg.

Samtidigt märks att merparten av fondspararna är försiktiga. Senaste tidens försäljningar ligger nu som oinvesterade kontanter på fond- och ISK-konton.

”Den låga räntan och den samtidigt oroliga börsen ställer till problem för spararna. Många väljer inte alls. De saknar nu avkastning på hälften av sitt sparande. Det ligger mest på konton utan ränta, vilket kostar dem över 20 miljarder varje år. Här behöver spararna reagera och välja antingen räntor eller/och börs”, säger Hemberg.

Fondhandel privatpersoner (juli)
Förändring en månad  Förändring ett år        jul-15                     jun-15                       jul-14               
Fondaffärer per fondkonto och mån, st -15%  -16% 1,3 1,6 1,6
Fondaffärer, st -14% 19% 461 000 535 000 389 000
Fondaffärer per dag, st -13% 23% 15 400 17 800 12 500
Omsättning i fondsparandet, MSEK -30% 36% 6 100 8 700 4 500
Omsättning i fondsparandet, %* -31% -11% 12% 18% 14%

Källa: Avanza

* Fondhandelns omsättning för månaden i relation till det totala sparkapitalet i fonder.

Ladda ner