Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Juli: Småägare storhandlade

Privata aktiehandeln i juli den största semesterhandeln på över tio år. Spararna gjorde i snitt 72 000 aktieaffärer per dag. Det är en ökning med 63 procent jämfört med i fjol. "Dåligt väder, bra rapporter och stigande börs fick småägarna att storhandla aktier. Storbolagen med svaga rapporter lockade till ovanligt många köp. Spararna gjorde de största köpen på över tre år. Men nu märks också våghalsiga köpare. Många sparare behöver nu istället bredda sig till flera olika aktier för att undvika att bränna sig på börsen", säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Bolagsrapporterna var överlag över förväntan. Även om utsikterna är svala har intresset för de stora exportbolagen varit starkt. Inte ens en fallande börs i Kina kunde dämpa på köpen.

”Var tredje aktieägare var aktiv under månaden. Kinatunga aktier står för vart annat bolag på köplistan, trots att de har flaggat för oförändrad eller något sämre försäljning framöver. Aktieköparna väntar sig ändå helt klart ljusare tider”, säger Hemberg.

Bland andra aktier på köptoppen återfinns även två gamla spekulationer: Fingerprints fingeravtrycksläsare och Anotos digitala pennor.

Köper (juli) Säljer (juli)
Fingerprint Cards TeliaSonera
Volvo B Hennes & Mauritz B
SEB A Handelsbanken A
SKF B Elekta B
Anoto Group ICA Gruppen
SSAB A AstraZeneca
NCC B Ericsson B
Sandvik Starbreeze A
Tele2 B Ratos B
Autoliv Alfa Laval

”Det är lätt att ryckas med av snacket kring några få aktieraketer. Nu behöver köparna istället räkna på kilopriset och hitta minst en stabil motvikt i en annan bransch. Alltför många är enbenta i en högriskaktie”, säger Hemberg.

Bland de mest sålda aktierna märks samtidigt några av våra stora stabila folkaktier. TeliaSonera, Ericsson och H&M hör till de mest sålda.    

”Många av dessa aktier skulle tvärt om kunna hjälpa spararna. H&M växer starkt, Telia siktar på tillväxt och Ericsson växer starkt med nya tjänster. Jämte investmentbolagen är dessa aktier som skulle kunna utgöra en viktig bas på många aktiekonton”, säger Hemberg.  

Statistik privat handel
Antal affärer* per dag, st Förändring en månad Förändring ett år            Juli**              Juni              Juli
2015 2015 2014
Avanza -14% 76% 46 100 53 800 26 200
Nordnet -15% 42% 23 300 27 400 16 400
Skandiabanken -4% 53% 2 300 2 400 1 500
Övriga banker - - - - -
Privatspararna, totalt -14% 63% 71 700 83 600 44 100

* Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North. Statistik från Nasdaq.            

** Preliminära siffror.

Ladda ner