Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

September: Fondspararna säljer på jojobörsen

Fondspararna minskar antalet fondbyten med 19 procent i september, efter rekordhandeln månaden innan. Nu gör spararna 1,3 fondbyten per konto och månad. Det visar statistik från 350 000 fondkonton hos Avanza. "Jojobörsen överraskar fondspararna som sålt mer komplicerade fonder och valt mer lättbegripliga. Lågrisksparare har flyttat från företagsobligationer till korträntefonder. Högrisksparare har lämnat branschfonder för bredare aktiefonder", säger Claes Hemberg, sparekonom Avanza.

Att årets börsuppgång raderades ut har fått fondspararna att trycka på säljknappen. Framförallt är det de senaste årens vinnare, bioteknik och läkemedelsfonder, som åker ut.

”Fonderna som överraskat spararna säljer de och tar nu ett kliv ned på risktrappan. Att företagsobligationer är känsliga för börskast har tydligen sparare missat. Att bioteknik efter en raketuppgång sett sin största nedgång på över tio år tycks också ha tagit spararna på sängen”, säger Hemberg.

Blandfonder har för första gången nått topplistan över de mest köpta fonderna.

”Blandfonder är rådgivarnas favoriter. De kräver mindre dokumentation och har ändå höga avgifter. Om dessa pyttipannafonder är rätt för spararna är mer tveksamt. De är ju bara rätt för två till tre års sparande”, säger Hemberg.

Även Europafonder är nya på köptoppen.

”Här får spararna bredare fonder som tål mer. Dessutom har de givit bra avkastning det senaste året. Svenskarnas Europafonder är på plus 6 till 9 procent senaste året. Det är långt bättre än Sverige på minus 1 procent och USA på minus 3 procent under samma tid”, säger Hemberg.

Vad som kan förvåna är att småbolagsfonder är kvar på köptoppen.

”Anledningen är att småbolagsfonderna tålt börsoron bättre än storbolagen. Hur länge detta ovanliga scenario håller sig är däremot omöjligt att säga”, säger Hemberg.

Mest köpta Mest sålda
Korträntefonder Företagsobligationer
Sverigefonder Läkemedelsfonder
Europafonder Bioteknikfonder
Småbolagsfonder Tillväxtfonder
Blandfonder Hedgefonder
Källa: 350 000 fondkonton vid Avanza.

Fondhandel privatpersoner (september)
Förändring en månad Förändring ett år sep-15 aug-15 sep-14
Fondaffärer per fondkonto och mån, st -19% 0 % 1,3 1,6 1,3
Fondaffärer, st -17% 49% 459 000 553 000 308 000
Fondaffärer per dag, st -17% 6% 14 800 17 800 13 900
Omsättning i fondsparandet, MSEK -24% -11% 5 100 6 700 5 700
Omsättning i fondsparandet, %* -27% -31% 11% 15% 16%

Källa: Avanza

* Fondhandelns omsättning för månaden i relation till det totala sparkapitalet i fonder.

Ladda ner