Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Januari: Tvära kast bland fondsparare

Fondspararna ökar antalet fondbyten med 15 procent i januari jämfört med december och gör nu höga 1,5 fondbyten per konto och månad. Det visar statistik från 370 000 fondkonton hos Avanza. "Spararna är smått vilse av den låga räntan och oroliga börsen. Vi ser de största försäljningarna i aktiefonder sedan grekfrossan i juni 2015. Spararna söker istället skydd i stabila korträntefonder", säger Claes Hemberg, sparekonom Avanza.

Fondspararna inleder året med att sälja fonder på bred front. Unga som gamla säljer. Mest städar de ut företagsobligationsfonder och förra årets vinnare småbolagsfonderna.

”Småbolagen är förra årets börsraketer och här har många sparare fina vinster som de nu väljer att plocka hem. Men spararna har inte hittat en ny adress för pengarna”, säger Hemberg.

Mest köpta Mest sålda
Korträntefonder Företagsobligationsfonder
Obligationsfonder Småbolagsfonder
- Hedgefonder
- Bioteknikfonder
- Läkemedelsfonder

Källa: 370 000 fondkonton vid Avanza.

Inte ens bredare aktiefonder lockar och en sjättedel av värdet på fondkontona är nu istället kontanter. Det är en ökning med 36 procent på ett år.

”Den aktuella osäkerheten kring vart börsen är på väg får spararna att vackla. Många väljer inte alls. Faran är att kontanterna glöms bort i flera månader och ger noll i tillväxt. Som en tillfällig svängdörr skulle spararna istället kunna välja en billig blandfond”, säger Hemberg.

Köpen i januari går enbart till räntefonder. Förra månadens mest sålda fonder, korträntefonder toppar nu köplistan. Mer förvånande är att obligationsfonder tar sig in på köptoppen för första gången på sex månader.

”Spararna tar flera kliv ner på risktrappan och väljer nu trygghet framför möjlig tillväxt. Obligationsfonder har haft en hyfsad inledning på året men för att tro på dem på längre sikt krävs en djup pessimist och fallande räntor. Eftersom vi talar om sparpengar borde svaret istället vara breda aktiefonder”, säger Hemberg.

Fondhandel privatpersoner (januari)
Förändring en månad Förändring ett år jan-16 dec-15     jan-15
Fondaffärer per fondkonto och mån, st 15% -6 % 1,5 1,3 1,6
Fondaffärer, st 11% 17% 544 000 489 000 463 000
Fondaffärer per dag, st 11% 10% 18 100 16 300 16 500
Omsättning i fondsparandet, MSEK - -16% 5 200 5 200 6 200
Omsättning i fondsparandet, %* 9% -20% 12% 11% 15%

Källa: Avanza

* Fondhandelns omsättning för månaden i relation till det totala sparkapitalet i fonder.

Ladda ner