Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Maj: Fondspararna väljer billigt och brett

Fondspararna gör i maj 1,4 fondbyten per konto och månad, visar statistik från 390 000 fondkonton hos Avanza. Det är på samma nivå som i april, men en liten minskning från rekordnoteringen på 1,7 fondbyten per konto och månad i februari. "Spararna agerar enligt skolboken på den svajiga börsen och väljer breda lågprisfonder istället för smalare branschfonder. Europafonder åker dock ut, där är det sannolikt oron för en Brexit som får spararna att trycka på säljknappen", säger Johanna Kull, sparanalytiker Avanza.

Köplistan toppas i maj av företagsobligationsfonder. De är månadens klart mest köpta fonder. Hela en av fyra fondkronor går dit.

”Företagsobligationer är inget alternativ till sparkontot och dess svängningar har överraskat spararna tidigare. För kortsiktigt sparande är sparkontot ett säkrare val och på längre sikt passar breda aktiefonder bättre. Företagsobligationsfonder är dessutom mycket olika varandra, så vill du ändå spara i fonderna gäller det att vara noggrann i ditt val”, säger Kull.

Mest köpta Mest sålda
Företagsobligationsfonder Hedgefonder
Sverigefonder Bioteknikfonder
Guldfonder -
Globalfonder -
Småbolagsfonder -
Källa: 390 000 fondkonton vid Avanza.

Även guldfonder fortsätter att locka. Intresset för fonderna är rekordstort och köpen där är i snitt fem gånger större än i andra fonder.   

”Guldfonderna tillhör årets vinnare och har rusat 60 procent i år. Men att köpa fonder utifrån vad som stigit mest riskerar att bli en dyr läxa. Bättre är att månadsspara i billiga och breda aktiefonder”, säger Kull.

Säljlistan domineras av hedgefonder.   

”Att spararna rensar upp i hedgefond-skafferiet är bra. Majoriteten av hedgefonder har inte alls lyckats med sitt mål att ge stabil avkastning oavsett börsklimat, Visst finns det en handfull undantag, men att plocka russinen ur kakan är lättare sagt än gjort”, säger Kull.

Fondhandel privatpersoner (maj)
Förändring
en månad
Förändring
ett år
maj-16 apr-16     maj-15
Fondaffärer per fondkonto och mån, st 0% -7 % 1,4 1,4 1,5
Fondaffärer, st 5% 10% 549 000 521 000 497 000
Fondaffärer per dag, st 2% 14% 18 300 18 000 16 100
Omsättning i fondsparandet, MSEK 0% -61% 3 900 3 900 10 100
Omsättning i fondsparandet, %* 0% -60% 8% 8% 20%

* Fondhandelns omsättning för månaden i relation till det totala sparkapitalet i fonder. Källa: Avanza