Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Januari: Fondsparare undviker Trump

Fondspararna gör 1,9 fondbyten per person i januari. Det är 27 procent fler än samma månad i fjol, visar statistik från 450 000 fondkonton. "Spararna startar året ovanligt på bettet. De köper breda fonder och säljer smala. Efter många starka börsår i USA återvänder spararna till Sverigefonder. Det kan vara ett klokt val om vi nu väntar oss en stark krona framöver", säger Claes Hemberg sparekonom Avanza.

Efter den starka börsrusningen i USA sedan presidentvalet är svenskarna mer avvaktande och väljer istället Sverige- och globalfonder som är mindre känsliga för Trump och USA framöver.

”Spararna köper Sverigefonder för den största summan på ett år. Bakgrunden är att svensk ekonomi går starkt och lyfter svenska bolag. Det ger också köparna förtroende nog att välja de mer riskabla småbolagsfonderna”, säger Hemberg.

Ett annat stort skifte har också märkts på svenskarnas fondkonton – den breda debatten om flytten från obligationer till börs.

”Sparare i gamla räntefonder har börjat flytta till företagsobligationer. Det är logiskt eftersom de väntas ge betydligt mer än traditionella räntefonder närmaste åren. Men köpen är bara ett par första stapplande steg i en stor omflyttning. Svenskarna har fortfarande två tredjedelar av dessa räntepengar i gamla obligationsfonder, säger Hemberg.

Mest köpta (jan) Mest sålda (jan)
Sverigefonder Fastighetsfonder
Globalfonder Bioteknikfonder
Företagsobligationsfonder Hedgefonder
Småbolagsfonder Rysslandsfonder
Korta räntefonder Indienfonder
Källa: 450 000 fondkonton hos Avanza.

På säljssidan märks fonder som utvecklats starkt eller tappat senaste tiden.

”Fondsparare lämnar samtidigt en rad högriskfonder och plockar hem vinster, i rädsla för nedgångar. Ryssland och bioteknik är nya på säljsidan. Fjärde månaden i rad säljer spararna räntekänsliga fastighetsfonder. Stiger räntan mer kan det få spararna att trycka hårdare på säljknappen”, säger Hemberg.

Fondhandel privatpersoner

Januari
2017
December
2016
Förändring månad % Januari
2016
Förändring år %
Fondaffärer per konto och mån, st 1,9 1,8 6% 1,5 27%
Fondaffärer, st 843 500 785 300 7% 544 000 55%
Fondaffärer per dag, st 27 200 26 200 4% 18 100 50%
Omsättning i fondsparandet, MSEK 7 700 7 600 1% 5 200 48%
Omsättning i fondsparandet, %* 13 13 0% 12 8%

* Fondhandelns omsättning för månaden i relation till det totala sparkapitalet i fonder. Källa: AvanzaLadda ner