Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Januari: Privatspararna bottenfiskar i H&M

Den privata aktiehandeln steg till 145 400 affärer per dag i januari. Det är en ökning med hela 12 procent jämfört med samma månad i fjol. "Bra börs har fått fler att köpa aktier och privatspararna sätter januarirekord. De köper främst aktier som fallit senaste tiden som kläder, fastigheter och spel. En taktik som kan vara riskabel, eftersom ingen vet om kurserna ska falla mer. Samtidigt säkrar spararna vinster från fjolårets stora vinnare bland råvaru- och industribolagen", säger Claes Hemberg, sparekonom Avanza.

Stark avslutning på börsen 2016 gör att privatspararna inleder 2017 ovanligt optimistiskt. Månadens klart mest köpta aktie är däremot senaste årens besvikelse; klädjätten H&M.

”Antalet aktieägare i H&M rusade med 25 procent under fjolåret och nu fortsätter köpen, trots att var tredje aktieägare är på minus. Framför allt är det yngre sparare som köper, ofta sin första aktie. Men bolaget har mycket att bevisa och innan spararna fyller på aktiegarderoben med mer H&M borde de bredda med andra bolag”, säger Hemberg.

Köper (jan) Säljer (jan)
H&M Ericsson
Diös Volvo
Skanska Fingerprint
AstraZeneca Boliden
Getinge Lundin mining
Castellum SKF
Hemfosa Hexagon
Betsson Sandvik
NetEnt Tesla
Axfood Elekta

På köplistan märks också stabilare utdelningsaktier som fastighets- och läkemedelsbolag. Även dessa bolag har sett fallande kurser senaste månaderna.

”Fastighetsaktierna har tappat i skuggan av stigande räntor efter Trumps seger. Även läkemedelsbolag som Astra Zeneca har fått sig en släng av Trump efter hans hårda anklagelser mot industrin. Båda branscherna ger dock hög utdelning, vilket kan fungera som stötdämpare under utdelningssäsongen här på vårkanten”, säger Hemberg.

Bland de mest sålda aktierna märks främst industri- och råvarubolag, vilka avslutade fjolåret starkt. Säljlistan toppas dock av rapportbesvikelsen Ericsson.

”Förhoppningarna på Ericssons nya VD Börje Ekholm är höga, men över ett decennium av kris har fått småspararna att bli otåliga och de sålde aktien direkt efter förra veckans rapportbesvikelse. Det är logiska försäljningar, för även om Ekholm lyckas vända den sura trenden är Ericsson ingen kudde att sova gott på. Äger du aktien måste du vara beredd på att det kan svänga kraftigt”, säger Hemberg.

Statistik privat handel

Januari December Förändring Januari Förändring
Antal affärer** per dag, st  2017*  2016  månad %  2016  år %    
Avanza  96 900 93 800  3 84 300  15
Nordnet  45 700 44 600  2 43 000  6
Skandiabanken  2 800 3 000  -7 2 900  -3
Privatspararna, totalt  145 400 141 400  3 130 200  12

*  Preliminära siffror.
** Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North. Statistik från Nasdaq.