Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Maj: Fondsparare redan sommarförsiktiga

Fondspararna gör höga 1,9 fondbyten per konto i maj. Det är 36 procent fler än samma månad i fjol, visar statistik från 510 000 fondkonton hos Avanza. "Nöjda fondsparare förbereder sig för sommaren och säljer USA- och globalfonder, för att istället köpa räntefonder med företagslån. Mer hungriga fondsparare hoppas på ny tillväxt i Europa- och i teknikfonder. Det kan vara helrätt, men är också en chansning", säger Claes Hemberg sparekonom Avanza.

Svenskarnas fondsparande har utvecklats urstarkt senaste åren och spararna har köpt aktiefonder elva månader i rad. Samtidigt märks en ökad försiktighet och i maj köper spararna mest företagsobligationsfonder.

Mest köpta Mest sålda
Företagsobligationsfonder USA-fonder
Sverigefonder Globalfonder
Europafonder Bioteknikfonder
Teknikfonder Rysslandsfonder
Småbolagsfonder Brasilienfonder
Källa: 510 000 fondkonton hos Avanza.

”Istället för paus på bankkonto väljer spararna fonder med företagslån. Hela var tredje fondkrona går till dessa fonder i maj. De tillhör svenskarnas nya fondfavoriter, eftersom de är de enda räntefonderna som väntas ge någon ränta att tala om de närmaste åren”, säger Hemberg.

Bland aktiefonderna köper spararna mest Sverigefonder och Europafonder.

Senaste månaden har köpen i Europafonder mer än fördubblats. Spararna lockas även av billiga Sverigefonder med fokus på storbolag. Sju av de tio mest köpta Sverigefonderna är också lågprisfonder med under 0,4 procent i avgift”, säger Hemberg.

Årets starka uppgång för teknikaktier märks också bland fondspararna.

”Branschfonder når sällan köptoppen, men teknikbolag finns inte i bara en bransch utan i flera. Det borde göra dem mer tåliga. Samtidigt har mycket pengar strömmat dit senaste åren och det kan vara dags att vara lite försiktig”, säger Hemberg.

Spararna köper även fjolårets vinnarfonder; småbolagsfonderna.

”Fondspararna försöker krama det sista ur småbolagen, men här märks oroväckande svaga börsnoteringar och mindre handel senaste månaderna. Det borde vara en varning,” säger Hemberg.

Förutom USA- och globalfonder domineras säljlistan av råvarutunga Ryssland- och Brasilienfonder.

”Pressat oljepris och debatt om korruption har sänkt förtroendet för både Brasilien och Ryssland. Senaste åren har svenskarna istället gått till mer breda tillväxtfonder vilka är mer tåliga för råvarupriser och lokala överraskningar”, säger Hemberg.

Fondhandel privatpersoner

Maj2017  April
2017
 
Förändring
månad %
 
Maj
2016
 
Förändring år % 
Fondaffärer per konto och mån, st 1,9 1,9 0 1,4 36
Fondaffärer, st 980 000 943 000 4 549 000 79
Fondaffärer per dag, st 32 700 31 400 4 18 300 79
Omsättning i fondsparandet, MSEK 9 000 7 900 14 3 900 131
Omsättning i fondsparandet, %* 13 12 8 8 63

* Fondhandelns omsättning för månaden i relation till det totala sparkapitalet i fonder. Källa: Avanza

Ladda ner