Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Maj: Kraschvarning i småbolag

Privatspararna gör i snitt 146 400 affärer per dag i maj. Det är en ökning med 32 procent jämfört med samma månad i fjol. "Börsrekordet i maj har fått privatpersoner att storsälja aktier. Årets många börsnoteringar har blivit en stor besvikelse och en varning. Tre av fyra tidigare köpare har slutat handla nya bolag. Särskilt märks det i nya småbolag, vilket kan vara en första kraschvarning om svagare småbolagsbörs", säger Claes Hemberg, sparekonom Avanza.

Privathandeln i aktier är på en historisk hög nivå och spararna säljer. Bakgrunden är att privathandeln domineras av stora bolag, som efter två motiga år är tillbaka på nya kursrekord.

”Privatpersoner reagerar med att storsälja aktier tre gånger mer än tidigare försäljningstoppar. De tar ovanligt tidigt sommarlov, säljer årets vinnare inom banker och industri och köper istället aktier med krediter, sjukvård och skog. Av de tio mest köpta aktierna har sju gått sämre än börsen i år”, säger Hemberg.

Handeln i nya småbolag andas också motvind. Trots handelsrekord på 28 000 affärer per dag, undviker spararna nya småbolag.

Köper Säljer 
H&M Telia
Intrum Justitia Fingerprint Cards
Powercell SEB
SSAB Tele2
Capio Nordea
Billerud Korsnäs Volvo
Cherry Industrivärden
Resurs Holding Investor
Atlas Copco Ica
Ahlsell Diös

”Småbolagen har i snitt stigit 61 procent senaste två åren, när storbolagen mest stått stilla. Men nya småbolag är en stor besvikelse. De har i snitt gått 25-30 procent sämre än börsen i år. Det är ett illavarslande grundskott för tilltron till nya bolag och hela börshandeln. Det kan bli en jobbig sommar för sparare i småbolag, då handeln kraftigt brukar tunnas ut”, säger Hemberg.

Månadens mest sålda aktie är Telia som spararna passar på att sälja efter en liten kursuppgång och därtill utdelning. Månadens mest köpta aktie är H&M.

”Antalet privata aktieägare i H&M har ökat med åtta procent sedan årsskiftet. Småsparare har tagit rygg på Stefan Persson som senaste månaderna köpt fler aktier i bolaget. Stora institutioner och pensionsbolag säljer däremot. Det är en fortsatt varningsklocka för att de inte tror på en snabb vändning för bolaget”, säger Hemberg.

Statistik privat handel

Maj April Förändring Maj Förändring
Antal affärer** per dag, st  2017*  2017  månad %  2016  år %    
Avanza  99 000 98 400 1 73 600  35
Nordnet  44 600 49 400 -10 34 700  29
Skandiabanken  2 800 2 500 12 2 200  27
Privatspararna, totalt  146 400 150 300 -3 110 500  32

*  Preliminära siffror.
** Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North. Statistik från Nasdaq.