Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Mars: Aktieägarna säljer folkaktien

Privatspararna gjorde i snitt 142 900 affärer per dag i mars. Det är en ökning med 48 procent jämfört med samma månad i fjol. Spararna nettosäljer aktier för första gången i år. "Böljande börs har fått spararna att ta hem vinster och bli mer försiktiga på köpknappen. De köper mer räntekänsliga aktier, men säljer verkstadsbolag och den senaste tidens stora förlorare. Dessutom får småbolagen kalla handen av spararna för första gången på tio månader", säger Claes Hemberg, sparekonom Avanza.

Den svängiga börsen under mars får spararna att vända sig till högutdelande banker och fastighetsbolag.

”Spararna vänder sig till klassiska högutdelare. De storköper i Swedbank och SEB samt i fastighetsbolagen som tappat kraftigt senaste månaden. Det är dock något tvetydiga val, för det som lyfter bank är det som samtidigt sänker fastighetsaktier; en stigande ränta. Nu tyder det mesta på att räntan ska fortsätta upp”, säger Hemberg.

Köper (mar) Säljer (mar)
Swedbank Ericsson
Resurs H&M
SCA Fingerprint
Castellum AstraZeneca
Skanska Evolution Gaming
SEB Stora Enso
Avanza Sandvik
Kinnevik Sobi
Hemfosa Atlas Copco
Mycronic Telia

Kursförloraren H&M har tidigare månader toppat köplistan, men i mars säljer spararna klädbolaget för första gången på fyra månader.

”Spararna tvekar nu i H&M, efter att hittills i år trott på en vändning i aktien. Men vändningen har uteblivit och den senaste rapporten gav inga övertygande besked om en ljusare framtid – varken för bolaget eller aktieägarna”, säger Hemberg.

Även i småbolagshandeln märks en större försiktighet.

”Småbolagen har haft en stark start på året och spararna har oförtröttligt köpt allt mer. Nu vänder de på klacken och säljer för första gången sedan maj i fjol. Det kan vara bra. Får vi ett börsfall kan många sparare fastna i aktier där handeln snabbt försvinner”, säger Hemberg.

Statistik privat handel

Mars Februari Förändring Mars Förändring
Antal affärer** per dag, st  2017*  2017  månad %  2016  år %    
Avanza  95 300 104 600  -9 63 500  50
Nordnet  45 300 48 700  -7 31 300  45
Skandiabanken  2 300 2 800  -18 2 000  15
Privatspararna, totalt  142 900 156 100  -8 96 800  48

*    Preliminära siffror.
** Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North. Statistik från Nasdaq.