Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Augusti: Bottenfiske och följa John

Privatspararna gör 144 300 affärer per dag i augusti. Det är 6 procent fler än månaden innan. "Glödhet konjunktur, en stark rapportperiod och börsrekord efter börsrekord har fått privatspararna att växla upp antalet aktieaffärer till historiskt höga nivåer. Köpen är försiktiga och trots tecken på en brittsommar för börsen väljer många att dra ned något på risken och nettosälja aktier", säger Johanna Kull, sparekonom Avanza.

Stockholmsbörsen har utvecklats starkt i augusti med en uppgång på över 3 procent. Spararna har passat på att bottenfiska i senaste månadens börsförlorare och sju av de tio mest köpta aktierna har utvecklats sämre än index senaste månaden. Undantaget är månadens mest köpta aktie, verkstadsjätten ABB.

”Efter ett svagt första halvår tillhör ABB sommarens börsvinnare och bolaget har varit omsusat efter att spekulationerna om att de ska sälja av sin kraftdivision tagit fart igen. Bolagets ledning har dock hittills vägrat en styckning så följetången lär fortsätta”, säger Kull.

Köper Säljer 
ABB Investor
Oriflame Skanska
Dometic Epiroc
G5 Entertainment Volvo
Amazon Trelleborg
Catena Media Hexagon
SSAB Ericsson
Boliden THQ Nordic
Clas Ohlson Nordea
ICA SEB

Källa: Avanza

Ett annat bolag som sticker ut på köplistan är kylspecialisten Dometic.

”I Dometic tar privatspararna rygg på nya VDn Juan Vargues som tankade aktier för 38 miljoner i juli. Köpet var ett av de största som en VD på Stockholmsbörsen någonsin gjort och hans uttalande om att han tror på en fördubbling av kursen inom ett par år är såklart en positiv signal. Viktigt att komma ihåg är dock att inte ens Vargues har någon kristallkula att se in i framtiden med. Han poängterar också att han tänker långsiktigt”, säger Kull.

På säljlistan utmärker sig vinsthemtagningar från senaste månadens vinnare inom verkstad och bank. Säljlistan toppas av investmentbolaget Investor.   

”Efter idel köp under ett års tid väljer privatspararna nu att minska på innehavet i börsens största investmentbolag. Bolaget har stigit över åtta procent på en månad och att balansera om sparandet efter en kraftig uppgång är helt rimligt. För den långsiktiga är investmentbolag fortfarande en bra stomme i portföljen”, säger Kull.

Statistik privat handel

Augusti Juli Förändring Augusti Förändring
Antal affärer** per dag, st  2018*  2018 månad %  2017  år %    
Avanza  98 100 89 100 10 100 100  -2
Nordnet  44 000 44 700 -2 42 800  3
Skandiabanken  2 200 1 900 16 2 100  5
Privatspararna, totalt  144 300 135 800 6 145 000  0

*   Preliminära siffror.
**  Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North. Statistik från Nasdaq.