Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

December: Aktiespararna köper i turbulensen

Privatspararna gör 140 600 affärer per dag i december. Det är en minskning med 7 procent jämfört med månaden innan. "Förhoppningen om ett tomterally på börsen uteblev och istället ser stockholmsbörsen ut att gå mot sitt sämsta år sedan 2011. December månad har varit minst sagt turbulent och bjudit på kraftiga kursrörelser, men aktiespararna ser nedgångarna som köpläge och köper fortfarande om än försiktigt", säger Johanna Kull, sparekonom Avanza.

Köpen i december är relativt spretiga. Bankjätten Nordea toppar köplistan för andra månaden i rad och är även årets mest köpta aktie.  

”Nordeaaktien har haft ett uselt år och tappat nära en fjärdedel av sitt marknadsvärde. Spararna har dock fyllt på i aktien hela året och här är det sannolikt den låga värderingen tillsammans med den höga direktavkastningen som lockar. Nordea har i dagsläget den högsta direktavkastningen bland bolagen på Large cap-listan och efter Christer Gardells intåg i ägarlistorna väcks förhoppningar om att de även ska få kontroll på sina kostnader. Kostnaderna är i dagsläget betydligt högre än hos jämförbara banker”, säger Kull.

Köper Säljer 
Nordea Cherry
ABB Karo Pharma
H&M Telia
Volvo Investor
Akelius Pref Clas Ohlson
SEB Stendörren
Hoist Finance Cinnober
Boliden Mr Green
Oriflame Epiroc
Nyfosa Sandvik

Källa: Avanza

En nykomling på köplistan är modejätten H&M.

”Detaljhandelsbolagen har inte haft något lätt år på börsen, men H&M stod länge emot höstens börsturbulens. Bolagets senaste försäljningssiffror fick dock aktien att rasa och privatspararna vände senaste månadernas försäljningar i aktien till köp. Även här kan det vara den relativt höga direktavkastningen som lockar. Då är det dock viktigt att vara medveten om att bolaget förväntas tvingas sänka utdelningen nästa år”, säger Kull.

Säljlistan toppas i december av bolag som är på väg att bli uppköpta, men är i övrigt spretig. Det syns inte minst i att den innehåller de två vitt skilda folkaktierna Telia och Investor.

”Telia är ett så kallat defensivt bolag och har mycket riktigt stått emot den bistra börshösten bra. Nu väcks dock frågor om bolaget kanske har lite väl hög prislapp i relation till sina mer konjunkturkänsliga kompisar bland storbolagen. Investor, med sin övervikt i cykliska bolag, brukar å sin sida beskrivas som en aktie för konjunkturoptimisten, så här tyder försäljningarna på viss pessimism”, säger Kull.  

Statistik privat handel

December November Förändring December Förändring
Antal affärer** per dag, st   2018*  2018 månad %  2017  år %  
Avanza  94 200 101 000 -7 106 100  -11
Nordnet  44 200 47 300 -7 53 100  -17
Skandiabanken  2 100 2 400 -13 2 500  -16
Privatspararna, totalt  140 600 150 700 -7 161 700  -13

*    Preliminära siffror.
**   Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North. Statistik från Nasdaq.