Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Juli: Säljer rapportvinnare köper förlorare

Privatspararna gör 134 300 affärer per dag i juli. Det är på samma nivå som månaden innan. "Starka kvartalsrapporter och en oväntad vapenvila mellan USA och EU i den pågående handelskonflikten, har fått Stockholmsbörsens breda index att passera årshögsta. Småspararnas svar är optimistiskt och aktieköpen är de största sedan storhandeln i januari", säger Johanna Kull, sparekonom Avanza.

Stockholmsbörsen har utvecklats starkt i juli och börsveckan som gick var den bästa sedan i april. Spararna svarade med att nettoköpa aktier. Mest lockade rapportförloraren Husqvarna, men även folkaktien Telia.

”Telia har bjudit ekonomiredaktionerna på många nyheter senaste månaden, framför allt offentliggörandet om att de avser förvärva Bonnier Broadcasting. Går uppköpet igenom ökar risken något i bolaget och det är inte säkert att Telia fortsätter vara den utdelningsaktie som vi är vana vid”, säger Kull.

De senaste månadernas trend med stora köp i börsens investmentbolag fortsätter i juli.

”Investmentbolag har inte haft något upplyftande börsår och i princip samtliga hackar efter index. De tillhör dock alltjämt småspararnas favoriter och börsens största investmentbolag, Investor, har nu placerat sig på köptoppen fyra månader i rad. Med substansrabatten på 30 procent som aktien nu handlas till, kan det mycket väl vara rätt”, säger Kull.

Köper Säljer 
Husqvarna Betsson
Telia Evolution Gaming
Investor Resurs
Kindred Tele2
BioArctic Capio
NCC H&M
BillerudKorsnäs Karo Pharma
Kinnevik Swedbank
NetEnt Epiroc
SSAB Axfood

Källa: Avanza

Säljlistan toppas av rapportvinnarna Betsson och Evolution Gaming.   

”Spelbolagens rapporter har bjudit på ömsom vin, ömsom vatten. Två av bolagen som levde upp till de uppskruvade förväntningarna efter fotbolls-VM var Betsson och Evolution Gaming, som båda bjöd på riktiga rapportrökare. Att då ta hem en del av vinsten och balansera om portföljen är helt enligt skolboken”, säger Kull.

Statistik privat handel

Juli Juni Förändring Juli Förändring
Antal affärer** per dag, st  2018*  2018 månad %  2017  år %    
Avanza  88 800 87 800 1 96 900  -8
Nordnet  43 500 44 100 -1 42 800  2
Skandiabanken  1 900 2 000 -5 2 300  -17
Privatspararna, totalt  134 300 133 800 0 142 000  -5

*   Preliminära siffror.
**  Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North. Statistik från Nasdaq.