Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Juni: Sommarförsiktiga aktiesparare

Privatspararna gör 134 300 affärer per dag i juni. Det är 8 procent färre än månaden innan. "Våren har präglats av en stark global konjunktur, men också av politiska orosmoln och en handelskonflikt mellan USA och resten av världen. Det tillsammans med osäkerhet kring svensk bostadsmarknad har fått småspararna att dra ned på risken. När börsåret nu går in i andra halvlek väljer de att nettosälja aktier så smått", säger Johanna Kull, sparekonom Avanza.

Köpen i juni är försiktiga och kännetecknas främst av bottenfiske i årets börsförlorare. Månadens mest köpta aktie är detaljhandelskedjan Clas Ohlson.

Köper Säljer 
Clas Ohlson G5 Entertainment
Epiroc Nobina
THQ Nordic Ericsson
LeoVegas Paradox
Investor Nolato
Essity Sandvik
Hemfosa SEB
Autoliv Swedbank
Addnode Nokia
Getinge ABB

Källa: Avanza

”Småspararna håller sig borta från exportberoende verkstadsbolag och går istället på fyndjakt bland konsumentbolag som Clas Ohlson, vilket mer än halverats i börsvärde senaste året. Det betyder dock inte att det behöver vara köpläge, bolaget är verksamt i en extremt konkurrensutsatt bransch och prispressen är långt ifrån över”, säger Kull.

På säljlistan hittar vi framför allt vinsthemtagningar från årets börsvinnare, men även de fyra storbankerna.  

”Fortsatt utmanande ränteklimat, prispress på bolån och osäkerhet om svensk bostadsmarknad ligger alla i den negativa vågskålen för bankerna och det är svårt att hitta några positiva triggers i närtid. Privatspararna får dessutom en relativt stor exponering mot bank via sitt fondsparande, så att man nu breddar aktieportföljen till andra sektorer kan vara rimligt”, säger Kull.

Privatspararna säljer även folkaktien Ericsson och sektorkollegan Nokia, vilka båda stigit kraftigt under våren.    

”Trots förbättrade marginaler och höjda prognoser inför 2019, men också efter en kursuppgång på över 25 procent sedan årsskiftet, väljer småspararna att ta hem en del av årets vinst i Ericsson. Att balansera om och göra en sommaravstämning av portföljen är något som alla borde göra. Sommarbörsen brukar kännetecknas av lägre omsättning, vilket kan leda till att nyheter får ovanligt stor kurspåverkan”, säger Kull.

Statistik privat handel

Juni Maj Förändring Juni Förändring
Antal affärer** per dag, st  2018*  2018 månad %  2017  år %
Avanza  88 400 98 100 -10 106 600  -17
Nordnet  43 900 45 400 -3 50 900  -14
Skandiabanken  2 000 2 200 -9 2 800  -29
Privatspararna, totalt  134 300 145 700 -8 160 300  -16

*   Preliminära siffror.
**  Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North. Statistik från Nasdaq.