Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Oktober: Fondspararna letar guld

Avanzas sparare gör 2,8 fondbyten per fondkund i oktober. Det är 3 procent färre än i september, visar statistik från 455 800 fondkunder hos Avanza. "Högre räntor i USA, svalare global konjunktur, en handelskonflikt mellan världens två största ekonomier och budgetdramatik i Italien, är alla ingredienser i den cocktail som lett till att oktober ser ut att bli den sämsta börsmånaden sedan finanskrisen. Privatspararna har svarat på turbulensen genom att minska risken och sälja aktiefonder", säger Johanna Kull, sparekonom Avanza.

Månadens klart mest köpta fonder är företagsobligationsfonder.

Mest köpta Mest sålda
Företagsobligationsfonder Teknikfonder
Hedgefonder Nordamerikafonder
Läkemedelsfonder Sverigefonder
Guldfonder Europafonder
Råvaufonder Asienfonder
Källa: Avanza

”En företagsobligationsfond som placerar i företagskrediter med kortare löptid kan vara ett bra alternativ om man känner att man har en för hög risk i portföljen. Här är det bra att vara extra noggrann i sina fondval, så att man verkligen väljer en räntefond med låg risk och inte en som placerar i räntepapper med längre löptid”, säger Kull.

Ett annat tecken på privatspararnas något svalare börssyn är att guldfonder letar sig in på köptoppen. 

”Nu sker de största köpen i guldfonder på över ett och ett halvt år. Guld brukar traditionellt sätt ses som en trygg hamn i oroliga tider och fonderna har stått emot senaste månadens börsturbulens bra. Att guldpriset, och därmed guldfonderna, ofta rör sig i motsatt riktning mot börsen, betyder dock inte att de är något alternativ till sparkonto. De svänger ganska kraftigt i värde och påverkas dessutom av dollarkursen. Därför passar de snarare den lite mer aktiva spararen. Sedan årsskiftet ligger fonderna fortfarande på minus”, säger Kull.

På säljlistan märks en tydlig övervikt av teknikfonder och Nordamerikafonder.  

”Teknik har varit den klart bästa sektorn för investerare de senaste fem åren, men nu har den allmänna börsoron slagit relativt hårt mot de högt värderade teknikaktierna. De har pressat teknikfonderna och många sparare, som trots allt fått en ganska bra kursresa, väljer nu att sälja av och plocka hem en del av vinsten”, säger Kull.  

Fondhandel 

Oktober2018  September
2018
Förändring
månad %
 
Oktober
2017
 
Förändring år % 
Fondkunder 455 800 453 300 1 375 200 21
Fondaffärer, st. 1 275 600 1 314 600 -3 1 051 000 21
Fondaffärer per kund och mån, st 2,8 2,9 -3 2,8 0
Fondaffärer per dag, st 42 500 43 800 -3 47 800 11

Ladda ner