Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Juni: Aktiespararna bunkrar bank

Privatspararna gör 142 500 affärer per dag i juni. Det är en minskning med 9 procent jämfört med månaden innan. "Efter en orolig maj har aktiemarknaden återhämtat sig ordentligt i juni och nu vänds världens blickar mot Osaka och G20-mötet. Man hoppas att middagen mellan Donald Trump och Xi Jinping ska leda till att parterna åter sätter sig vid förhandlingsbordet. Privatspararna är försiktigt positiva och köper aktier för tionde månaden i rad, men de väljer bort de mest konjunkturberoende bolagen", säger Johanna Kull, sparekonom Avanza.

Månadens klart mest köpta aktier är storbankerna Swedbank och Nordea. Nära hälften av månadens nettoköp sker i dessa aktier.  

”Privatspararna har köpt Swedbank under hela våren och antalet aktieägare har ökat med 140 procent sedan penningtvättsmisstankarna uppdagades i februari. Här är det tydligt att man försöker bottenfiska och att man anser att bolaget efter den djupa kursnedgången värderas för lågt. Osäkerheten i aktien kommer dock att vara förhöjd, fram till dess att svenska och amerikanska myndigheters utredningar av ärendet är avslutade och bötesbeloppet fastställt”, säger Kull.

Köper Säljer 
Swedbank Oriflame
Nordea Telia
Essity Volvo
Trelleborg SAAB
Stora Enso Clas Ohlson
NP3 Fastigheter Pref Boliden
SCA SSAB
Swedish Match AstraZeneca
Gravity Hexagon
Attendo Getinge

Utmärkande på köplistan är också konsumentnära och mindre konjunkturberoende bolag som Essity och Swedish Match. 

”Vi är sent i konjunkturcykeln och även bortsett från handelskriget finns det en hel del frågetecken kring den globala ekonomin. Även stora institutionella investerare har underviktat cykliska och konjunkturkänsliga bolag, så här följer privatspararna en större trend”, säger Kull.

Säljlistan är spretig men toppas av kosmetikaföretaget Oriflame, som är på väg att köpas ut från börsen, följt av folkaktien Telia.

”Telias aktiekurs har varit en närmast konstant besvikelse sedan noteringen 2000. Tillväxten är låg och hittills har de inte lyckats leverera på sina utlovade kostnadsbesparingar. Aktien har trots det lockat sparare som letar hög direktavkastning. Nu verkar dock även det tålamodet tryta och spararna lämnar aktien till förmån för bolag som de tror kommer springa snabbare framöver”, säger Kull.

Statistik privat handel

Juni Maj Förändring Juni Förändring
Antal affärer** per dag, st  2019*  2019 månad %  2018  år %    
Avanza  98 800 107 200 -8 87 800  13
Nordnet  41 600 47 900 -13 44 100  -6
Skandiabanken  2 200 2 200 0 2 000  10
Privatspararna, totalt  142 500 157 300 -9 133 800  7

*   Preliminära siffror.
**  Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North. Statistik från Nasdaq.