Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Mars: Stora köp i bankförlorare

Privatspararna gör 148 800 affärer per dag i mars. Det är en ökning med 11 procent jämfört med samma månad i fjol. "Efter en rekordstark inledning på året har börshumöret i mars varit mer tudelat och Stockholmsbörsen utvecklats i sidled. Privatspararna är dock fortsatt optimistiska och gör de största aktieköpen på över ett år", säger Johanna Kull, sparekonom Avanza.

För andra månaden i rad är storbanken Swedbank den klart mest köpta aktien, vars aktiekurs rasat 30 procent efter uppgifterna om misstänkt penningtvätt.  

”Köpen i Swedbank är tre gånger så stora som köpen i den näst mest köpta aktien och antalet ägare har ökat med 80 procent på en månad. Det är tydligt att många försöker bottenfiska, men att köpa Swedbankaktien i det här läget är en mycket våghalsig strategi. Risken i aktien har höjts avsevärt, frågetecknen är många och det är omöjligt att förutspå hur den här historien utvecklas. Är det någonting aktieägarna lärt sig den hårda vägen den senaste månaden är det att en aktie som fallit kraftigt, mycket väl kan falla ytterligare. Det enda man kan vara säker på i nuläget, är att myndigheternas granskning kommer att ta tid”, säger Kull.

Swedbank är inte ensam bank på köplistan. Fyra av de fem mest köpta aktierna är banker.

”Övriga storbanker har även de tyngts av misstankarna mot Swedbank, vilket fick privatspararna att trycka på köpknappen. Här var det sannolikt också den relativt höga direktavkastningen som lockade. Vad gäller banker kan det vara bra att komma ihåg att en vanlig Sverigefond innehåller en stor andel bankaktier. Har man redan en del av sitt sparande i en Sverigefond och kan det med andra ord bli lite kaka på kaka att fylla på med enskilda bankaktier”, säger Kull.

Köper Säljer 
Swedbank Acando
Nordea Ericsson
Volvo AstraZeneca
SEB Telia
Resurs Holding H&M
SSAB Intrum
SCA Aurora Cannabis
SAAB Fabege
JM Elekta
Tesla Sobi

Källa: Avanza

Säljlistan är betydligt spretigare men toppas av konsultbolaget Acando som är på väg att bli uppköpta. Spararna lättar även på innehaven i folkaktierna Ericsson, AstraZeneca och Telia som tillhörde fjolårets vinnare.

”Telia klarade den turbulenta börshösten bra, men har inte alls hängt med under den starka inledningen på året. Att bolaget nu spår fallande vinst under första kvartalet tärde på privatspararnas tålamod ytterligare. Så medan politikerna debatterar fram och tillbaka huruvida staten ska sälja sitt innehav i Telia eller inte, verkar många privatpersoner redan tryckt på säljknappen”, säger Kull.  

Statistik privat handel

Mars Februari Förändring Mars Förändring
Antal affärer** per dag, st  2019*  2019 månad %  2018  år %    
Avanza  97 600 114 300 -15 90 300  8
Nordnet  49 000 53 900 -9 42 100  16
Skandiabanken  2 200 2 600 -15 1 900  16
Privatspararna, totalt  148 800 170 800 -13 134 400  11

*     Preliminära siffror.
**    Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North. Statistik från Nasdaq.