Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

September: Säljer aktier för första gången på ett år

”Börsen har återhämtat sig starkt efter nedgången i augusti och är upp nära 10 procent på en dryg månad. Frågetecknen kring världskonjunkturen och huruvida centralbankernas stimulanser kommer vara tillräckliga för att lyfta ekonomin består dock. Aktiespararna väljer att dra ned på risken och de nettosäljer aktier för första gången på över ett år”, säger Johanna Kull, sparekonom Avanza. 

Privatspararna gör 167 300 affärer per dag i september. Det är en ökning med 6 procent jämfört med samma månad i fjol.

Köplistan domineras av riskkapitalbolaget EQT som introducerades på Stockholmsbörsen i slutet av månaden. En börsintroduktion som rönte stort intresse och så många som 30 000 Avanzakunder tecknade sig i noteringen.

”EQT är en lite udda fågel på Stockholmsbörsen och kan därför bli ett bra komplement i svenskarnas annars bank- och verkstadstunga portföljer. Avgörande framåt blir framför allt bolagets förmåga att resa nya fonder. EQT har hittills haft en bra utveckling i sina fonder, med en genomsnittlig avkastning på 19 procent. Ett track record som hjälpt dem att hela tiden starta nya fonder som ökat i storlek, vilket är en nyckelfaktor för fortsatt intäktstillväxt. EQT är i praktiken ett fondbolag, och fondverksamhet är ett volymspel”, säger Kull.

Köper Säljer
EQT Skanska
AstraZeneca Nordea
Stillfront H&M
Cibus Tele2
SBBB Hexagon
THQ Nordic Kinnevik
Sobi SCA
Haldex Swedbank
Volvo ICA Gruppen
Lundin Petroleum SEB

Utmärker sig på köplistan gör även minde konjunkturkänsliga bolag som läkemedelsbolagen AstraZeneca och Sobi.

”Efterfrågan på läkemedel är i princip helt frikopplad från konjunkturen. Det betyder inte att aktierna är säkra, det finns inga säkra aktier, men de stora läkemedelsbolagen tenderar att gå relativt bättre i tider av börsoro. Jag tycker dock man ska vara försiktig med att göra allt för stora omflyttningar mellan så kallade cykliska och defensiva aktier och vice versa. Risken är påtaglig att man konstant är sen på bollen”, säger Kull.

Månadens säljlista domineras av banker. Tre av fyra storbanker återfinns på listan över de tio mest sålda aktierna.

”Bankerna tillhör årets kursförlorare, men spararna fortsatte länge att bottenfiska i aktierna. Senaste månaden när bankaktierna däremot utvecklats relativt bättre än börsen passade spararna på att vikta ner innehaven. Bankerna är tveklöst lågt värderade, men utmaningarna är också många. Framför allt pressas de av det extremt låga ränteläget, vilket inte ser ut att förändras än på länge”, säger Kull.

Statistik privat handel

Antal affärer per dag** September2019* Augusti2019 Förändring månad % September2018 Förändring år %
Avanza 116 600 101 100 15 105 600 10
Nordnet 48 500 43 000 13 50 200 -3
Skandiabanken 2 200 2 000 10 2 300 -4
Privatspararna, totalt 167 300 146 100 15 158 000 6

* Preliminära siffror.
** Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North. Statistik från Nasdaq.

För mer information: 
Johanna Kull, sparekonom Avanza
070-452 48 34
E-post: johanna.kull@avanza.se
Twitter: @kulljohanna