Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

April: Optimism bland privatspararna

”Aktiemarknaden har stabiliserats något sedan den värsta turbulensen i mars, men sikten framåt är högst oklar. Bolagens närmast omöjliga uppgift att ge en prognos för resten av året har präglat vårens rapportsäsong. Spararna är dock optimistiska. Aktiehandeln fortsätter att ligga på en mycket hög nivå och nettoköpen i april är de största på många år. Köpen är breda och utmärkande för köptoppen är att inget enskilt bolag sticker ut”, säger Johanna Kull, sparekonom Avanza.

Privatspararna gör 357 900 affärer per dag i april. Det är en minskning från rekordhandeln i mars, men en ökning med 117 procent jämfört med samma månad i fjol.

Börsens största investmentbolag Investor är månadens mest köpta aktie.

”Investor har blivit spararnas folkaktie nummer ett och här fyller man på med aktier för tionde månaden i rad. Nettoköpen i Investor hittills i år är 200 procent större än under hela fjolåret och antalet aktieägare har ökat med 33 procent sedan årsskiftet. Här tycker jag spararna tänker helt rätt. Ett investmentbolag är en bra grund i portföljen och ger en automatisk riskspridning”, säger Kull.

KöperSäljer
Investor BLundin Energy
MillicomByggmax
SwedbankParadox
NordeaNetEnt
H&MPfizer
IntrumEvolution Gaming
ScandicKindred
GetingeSCA B
SAABJohnson & Johnson
SBB BProcter & Gamble

Spararna väljer också att fylla på i storbankerna och såväl Swedbank som Nordea tar sig in på köptoppen.

”Bankerna med sin viktiga roll att säkra kreditförsörjningen till svenska bolag befinner sig mitt i coronakrisens epicentrum och inför rapporterna var storleken på kreditförlusterna det stora orosmolnet. Kreditförlusterna var emellertid något mindre än befarat, vilket börsen gav tummen upp till. Spararna har fyllt på med bankaktier i snart ett och ett halvt år, så innan man fyller på med mer bank i portföljen kan det vara vettigt att se över sin nuvarande exponering mot sektorn”, säger Kull.

Månadens säljlista domineras av vinsthemtagningar från årets vinnaraktier. Månadens klart mest sålda aktie är Lundin Energy som förvisso ligger på minus sedan årsskiftet, men där återhämtningen senaste månaden varit mycket stark.

”Oljebolagen tillhör de bolag som drabbats värst av nedstängningen av världens ekonomier. Efter att Lundin Energy fallit som mest 58 procent sedan årsskiftet, valde spararna att bottenfiska i aktien och antalet ägare närapå fördubblades på ett par veckor. Det visade sig vara ett lyckosamt drag, då aktiekursen sedan 16 mars är upp drygt 80 procent. Värt att komma ihåg är att det alltjämt råder en extrem obalans på oljemarknaden och att risken i aktierna är hög”, säger Kull.

Statistik privat handel

Antal affärer per dag**April 2020*Mars 2020Förändring månad %April 2019Förändring år %
Avanza 263 400297 700-12110 700138
Nordnet 90 400107 600-1652 10074
Skandiabanken 4 1005 400-242 50064
Privatspararna, totalt 357 900410 700-13165 200117

* Preliminära siffror.
** Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North. Statistik från Nasdaq.

För mer information: 
Johanna Kull, sparekonom Avanza
070-452 48 34
E-post: johanna.kull@avanza.se
Twitter: @kulljohanna