Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

December: Rotation mot värdebolag

”Handelsaktiviteten är fortsatt hög under december och privatspararna nettoköper aktier för tionde månaden i rad. December lever med andra ord upp till det gamla talesättet om att aktier är en vintersport. Börsåret har bjudit på en buffé av orosmoln där flertalet nu har skingrats, senast Brexitavtalet, vilket understödjer riskviljan på marknaden”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Privatspararna gör 333 100 affärer per dag i december. Det är en ökning med 82 procent jämfört med samma månad i fjol.

Månadens köplista har en tydlig röd tråd. Den utmärks av värdebolag, ett tema som dominerade säljlistan förra månaden. Nu roterar privatspararna tillbaka och listan toppas av AstraZeneca.

”Läkemedelsbolag med vaccinkandidater mot covid-19 har rönt stort intresse bland spararna i år. Antalet ägare har nära på tredubblats under året, även om kursutvecklingen inte är i närheten av Moderna och BioNTech som också adresserar viruset. Bolagets VD Pascal Soriot har i veckan sagt att de hittat ett ”vinnande koncept” som kommer att höja effektiviteten i linje med sektorkollegorna. Uttalandet fick aktien att ta ett glädjeskutt. Utöver detta är AstraZeneca en aktie med tydliga defensiva kvalitéer i en bransch som lär uppskattas än mer av investerarna framåt”, resonerar Nicklas Andersson.

KöperSäljer
AstraZenecaGravity
Telia CompanyEnad Global 7
NordeaRecipharm B
Ericsson BTesla
Swedbank AEvolution Gaming
Tele2 BPowerCell
Latour BAddnode
Volvo BALLGON
Swedish MatchSAAB B
Essity BCDON

”Även telekomoperatören Telia lockar spararna. Bolaget har fått ny VD under året i form av Allison Kirkby som historiskt har presterat väl. Hon har redan börjat renodla verksamheten och har dessutom stora planer inom 5G där de nyligen aviserade en mångmiljardsatsning tillsammans med Ericsson. Ett defensivt bolag med option på uppsidan vilket lockar spararna”, säger Nicklas Andersson.

Månadens säljlista är mycket intressant. Den karaktäriseras av vinsthemtagningar i många kursvinnare och tillika favoritaktier bland privatspararna. Bolagen på säljlistan har i genomsnitt presterat en uppgång på 223 procent i år. Mest sålda aktien är kursraketen Gravity.

”Gamingbolaget Gravity är en favorit bland våra förmögna kunder. Aktien har stigit 425 procent sedan årsskiftet och antalet ägare har nära på fördubblats under året. Gamingsektorn har blivit en tydlig vinnare under pandemin, även om sektorn åtnjöt strukturell tillväxt redan dessförinnan. Även om det är månades mest sålda aktie så har antalet ägare ökat. Det tyder på att privatspararna tar hem lite vinst efter ett urstarkt år, kanske för att omallokera i portföljen”, avslutar Nicklas Andersson.

Statistik privat handel

Antal affärer per dag**December 2020*November 2020Förändring månad %December 2019Förändring år %
Avanza 247 700246 4001128 10093
Nordnet 82 00090 200-952 90055
Skandiabanken 3 4003 500-32 50036
Privatspararna, totalt 333 100340 100-2183 40082

* Preliminära siffror.
** Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North. Statistik från Nasdaq.

För mer information: 
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza
0790- 410 600
E-post: nicklas.andersson@avanza.se
Twitter: @Investeraren