Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Januari: Rekord i aktiehandel

”Decenniet har fått en händelserik start och privatspararna växlar upp antalet aktieaffärer till nya rekordnivåer. Årets starka börsinledning har dock vänt till måttliga nedgångar i takt med att oron för coronavirusets effekter satt klorna i världens finansmarknader. Spararna är däremot fortsatt optimistiska och de nettoköper aktier för tredje månaden i rad”, säger Johanna Kull, sparekonom Avanza.

Privatspararna gör rekordhöga 240 900 affärer per dag i januari. Det är historiskt rekord och en ökning med 70 procent jämfört med samma månad i fjol.

Köplistan toppas av börsens största investmentbolag Investor.

”Investmentbolagen generellt, Investor i synnerhet, har senaste året befäst tronen som privatspararnas absoluta favoritaktier. Det på goda grunder. Oavsett mätperiod har Investor historiskt i princip alltid slagit börsen och bolaget har en solid historik av att höja utdelningen. Visst kan man diskutera nivåer på substansrabatt och huruvida den minskade väl mycket förra året, men det är mest spekulation. Det finns inget facit på vad den ska vara. Är man bara långsiktig, tycker jag spararnas agerande är högst rimligt”, säger Kull.

KöperSäljer
Investor BKungsleden
KindredNokia
HandelsbankenSobi
Stora EnsoABB
BonavaKlövern
VeoneerPowercell
EssityTele2
MillicomNyfosa
SEBHembla
SwedbankMycronic

Även bankaktier lockar och tre av storbankerna tar sig in på köptoppen.

”Bankerna tillhörde förra årets kursförlorare, och flera analytiker menar nu att aktierna börjar se billiga ut. Spararna bottenfiskade dock i aktierna under hela fjolåret och antalet aktieägare i de fyra storbankerna ökade med över 60 procent. Innan man fyller på med mer bank i portföljen kan det därför vara vettigt att se över sin nuvarande exponering mot sektorn och då inte glömma att de vanligaste Sverigefonderna i regel redan innehåller en stor portion bank”, säger Kull.

Månadens säljlista domineras av vinsthemtagningar i fastighetsaktier.

”Fastighetsbolagen har utvecklats starkt i flera år, gynnade av bland annat låga räntor, en stark kontorsmarknad och ökad urbanisering. Trender som inte ser ut att försvinna. Aktierna har dock stigit kraftigt och om de nu utgör en för stor andel av den totala portföljen, är det helt enligt skolboken att sälja av lite och balansera om”, säger Kull.

Statistik privat handel

Antal affärer per dag**Januari 2020*December 2019Förändring månad %Januari 2019Förändring år %
Avanza 172 400128 1003595 60080
Nordnet 65 70052 9002444 10049
Skandiabanken 2 9002 500162 00045
Privatspararna, totalt 240 900183 40031141 70070

* Preliminära siffror.
** Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North. Statistik från Nasdaq.

För mer information:
Johanna Kull, sparekonom Avanza
070-452 48 34
E-post: johanna.kull@avanza.se
Twitter: @kulljohanna