Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Juni: Aktiespararna köper brett

”Privatspararnas aktiehandel i juni präglas fortsatt av optimism och man nettoköper aktier för fjärde månaden i rad. Köpen är spretiga och karakteriseras av såväl bottenfiske i kursförlorare som påfyllnad i årets vinnaraktier. Nu väntar en händelserik sommar, där kvartalsrapporterna i mitten på juli blir en viktig värdemätare på om den starka börsutvecklingen varit motiverad”, säger Johanna Kull, sparekonom Avanza.

Privatspararna gör 317 200 affärer per dag i juni. Det är en ökning med 120 procent jämfört med samma månad i fjol.

Månadens mest köpta aktie är livecasinobolaget Evolution Gaming.

”Spararna rusar till Evolution Gaming efter deras uppköpsbud på branschkollegan Netent. Köpen sista dagarna i juni är de största någonsin och fyra gånger så stora som köpen under hela fjolåret. Bolaget har en mycket hög tillväxttakt och har länge varit en småspararfavorit. Såväl aktiekurs som antalet aktieägare har dubblerats sedan årsskiftet ”, säger Kull.

KöperSäljer
Evolution GamingNetent
Investor BIntrum
TeliaVolvo B
H&MSCA B
AstraZenecaLatour B
SinchPowercell
NorwegianLeoVegas
Scandic HotelsEmbracer
StillfrontKindred
NorwegianSBB B

Spararna fyller också på i börsens största investmentbolag Investor.

”Investor är årets klart mest köpta aktie och antalet ägare i aktien är 40 procent fler än vid årsskiftet. Ett helt rimligt val, med tanke på den goda riskspridning som aktien ger. Bland portföljbolagen återfinns såväl välkända noterade bolag, som en hög andel välskötta onoterade innehav. Bolag som annars kan vara svåra för privatpersoner att få exponering mot. Investor har dessutom en lång historik av att generera en överavkastning gentemot index”, säger Kull.

Förutom spelbolaget Netent, som spararna minskar ordentligt på efter uppköpsbudet från Evolution Gaming, säljer man också årets kursförlorare Intrum.

”Inkassobolaget Intrum har backat 40 procent sedan årsskiftet. Sedan botten i mars är aktien emellertid upp cirka 70 procent och spararna som bottenfiskade i bolaget under hela nedgången, väljer nu att säkra hem en del av de senaste månadernas vinst. Aktien är förvisso lågt värderad, men bolagets höga skuldsättning och osäkerheten kring den reala ekonomins utveckling, får analytikerna att tveka och risken i aktien bedöms vara hög” säger Kull.

Statistik privat handel

Antal affärer per dag**Juni 2020*Maj 2020Förändring månad %Juni 2019Förändring år %
Avanza 232 800231 900099 700134
Nordnet 81 10084 100-442 60090
Skandiabanken 3 4003 500-32 10062
Privatspararna, totalt 317 200319 700-1144 400120

* Preliminära siffror.
** Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North. Statistik från Nasdaq.

För mer information: 
Johanna Kull, sparekonom Avanza
070-452 48 34
E-post: johanna.kull@avanza.se
Twitter: @kulljohanna