Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

November: Grön energi lockar spararna

”Det amerikanska presidentvalet är över och det mesta tyder på att Joe Biden tillträder som president i januari. Det tillsamman med flertalet goda vaccinnyheter har fått börsen att ta ett glädjeskutt till nya rekordnivåer. Stockholmsbörsen bottnade sista oktober och har sedan dess stigit 12,5 procent. Därmed går vi mot den bästa novembermånaden sedan 2002. Det här har spararna tagit fasta på och är fortsatt optimistiska. Nettoköpen ökar något jämfört med tidigare månader”, säger Nicklas Andersson, Sparekonom Avanza.

Avanzas sparare gör 78 710 fondaffärer per dag i november. Det är 43 procent fler än samma månad i fjol, visar statistik från 732 900 fondkunder hos Avanza.

Spararna fortsätter att favorisera fonder inom förnybar energi och globalt finns en allt större samsyn om behovet av att adressera klimatfrågan.

”Branschfonder inom förnybar energi fortsätter att locka spararna. Den senaste tiden har vi sett flera faktorer tala till megatrendens favör. Dels Joe Bidens klimatplan, dels EU:s besked om att de viker den största andelen någonsin av den största budgeten någonsin till grön omställning. Dessutom har vi sett stora globala kapitalförvaltare ställa om sin förvaltning mot en hållbar sådan i allt snabbare takt. Spararna seglar dit trenden blåser och positionerar sig för att dra nytta av en megatrend karaktäriserad av sekulär tillväxt. Det kan vara klokt att ha viss exponering mot strukturell tillväxt och megatrender över tid”, säger Andersson.

Mest köptaMest sålda
Gröna energifonderFastighetsfonder
SverigefonderFöretagsobligationsfonder
AsienfonderNordenfonder
MiljöfonderÄdelmetallsfonder
BlandfonderKorträntefonder

Sverigefonder är fortsatt den näst mest köpta fondkategorin.

”Sverigefonder med exponering mot investmentbolag lockar mest, medan nästan var fjärde sparkrona går till indexfonder. Investmentbolag är en god bas i ett långsiktigt sparande och karaktäriseras i princip uteslutande av starka huvudägare vilket bör ses positivt. I indexfonderna är det primärt exponering mot OMXS30 som spararna väljer. Det är ett smalt index även om det utgör nästan 60 procent av Stockholmsbörsens marknadsvärde. Indexet är tungt viktat mot bank och verkstad, två sektorer som haft medvind under månaden i takt med ökad vaccinoptimism”, fortsätter Andersson.

Fastighetsfonder är månadens mest sålda fonder.

”Fastighetssektorn var en rejäl pandemiförlorare under våren med kraftiga fall som följd. Dessutom adderade en bräcklig obligationsmarknad ytterligare sordin på riskviljan. I takt med positiva besked om potentiella vaccin har vi sett en återhämtning. I november har många fastighetsbolag gått bättre än börsen, samtidigt som många nya fastighetsbolag noterats. Oron för effekterna av den andra pandemivågen verkar dock ha fått spararna att trycka på säljknappen. I det korta perspektivet kan jag förstå viss vinsthemtagning, givet osäkerheten”, avslutar Andersson.

Fondhandel


November
2020
Oktober
2020
Förändring månad %November
2019
Förändring
år %
Fondkunder732 900718 1002548 90034
Fondaffärer2 361 3002 402 300-21 652 10043
Fondaffärer per fondkund och månad3,23,3-33,07
Fondaffärer per dag78 71080 100-255 10043

För mer information: 
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza
0790 - 610 400
E-post: nicklas.andersson@avanza.se
Twitter: @Investeraren