Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

November: Sektorrotationens förlorare lockar

”Handelsaktiviteten är fortsatt hög och privatspararna nettoköper aktier för nionde månaden i rad. Efter 211 dagars återhämtning och ett börslyft på 43 procent fick vi nästan en korrektion under oktober. Volatiliteten toppade och börsen bottnade i slutet av månaden, vilket tillsammans med flertalet positiva vaccinnyheter skapat en god riskvilja under november månad. Nu är presidentvalet över, börsen har bjudit på ny rekordnivå samtidigt som vi går mot den starkaste novembermånaden sedan 2002”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Privatspararna gör 337 000 affärer per dag i november. Det är en ökning med 80 procent jämfört med samma månad i fjol.

”Månaden har bjudit på en rejäl sektorrotation mot bank, cykliskt och pandemiförlorare, vilket har finansierats med de relativa vinnarna på börsen. Framåt slutet av månaden kunde man dock skönja en rotation tillbaka från pandemiförlorarna till pandemins relativa vinnare”, tillägger Andersson. 

Månadens köplista utmärks av bolag som tagit stryk i sektorrotationen och toppas av gamingbolaget Embracer.

”Gamingbolagen har bjudit på strukturell tillväxt under lång tid och coronapandemin har dessutom eldat på trenden ytterligare. I samband med de positiva vaccinbeskeden i början av november föll dock Embraceraktien kraftigt och nästan en fjärdedel av börsvärdet utraderades. Spararna såg fallet som ett bra köptillfälle och antalet aktieägare bland Avanzas kunder ökade med 40 procent. Att ha exponering mot strukturell tillväxt är intressant för den långsiktige och att dra nytta av volatilitet tycker jag är klokt”, menar Andersson.

KöperSäljer
EmbracerHandelsbanken A
Evolution GamingH&M
AstraZenecaSwedbank A
NIOSEB A
KindredMillicom
XpengLundin Energy
SASBoliden
PfizerLatour B
SOBIPandox B
SSAB BSinch

Likaså livecasino-aktören Evolution Gaming lockar. Bolaget är även det en pandemivinnare och aktien har stigit 141 procent sedan årsskiftet.

Månadens säljlista utmärks av vinsthemtagningar i pandemiförlorarna som fått vind i seglen den senaste månaden. Månadens mest sålda aktie är Handelsbanken A som stigit 23 procent sedan 30 oktober i samband med att börsen bottnade.

”Banksektorn har haft ett antal tuffa år på börsen där investerarna knappt fått en positiv totalavkastning. I slutet på oktober handlades Handelsbanken A lägre än under coronakraschen i våras. Efter en kraftig uppgång är det naturligt att vi ser en viss grad av vinsthemtagning bland spararna”, resonerar Andersson.

Statistik privat handel

Antal affärer per dag**November 2020*Oktober 2020Förändring månad %November 2019Förändring år %
Avanza 246 200261 300-6131 00088
Nordnet 87 40091 500-454 30061
Skandiabanken 3 4003 700-82 40042
Privatspararna, totalt 337 000356 600-5187 70080

* Preliminära siffror.
** Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North. Statistik från Nasdaq.

För mer information: 
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza
0790 – 410 600
E-post: nicklas.anderson@avanza.se
Twitter: @Investeraren