Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Augusti: First Norths största gamingbolag lockar

”Sommarbörsen sjunger på sista versen, med en melodi som mestadels gått i dur. Med facit i hand har börsen stigit närmare 9 procent under sommaren. Augusti som traditionellt sett varit en svag månad har orkat stiga över 1 procent”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Privatspararna gör 400 300 affärer per dag i augusti. Det är en ökning med 21 procent jämfört med samma månad i fjol.

”Augusti som historiskt sett varit en svag börsmånad har i år gynnats av en god rapportsäsong och en fortsatt hög riskaptit. Månaden har bjudit på en uppgång på över 1 procent jämfört med en negativ avkastning i snitt under det senaste årtiondet”, säger Nicklas Andersson.

”Aktier brukar sägas vara en vintersport, men i år har samtliga börsmånader varit positiva och breda Stockholmsbörsen har avancerat närmare 33 procent inklusive utdelning. Därmed blir hösten mer spännande än på länge. Hittills har marknaden skakat av sig oro för delta-varianten av coronaviruset, kommande nedtrappning av tillgångsköp från amerikanska FED och tuffare jämförelsetal kommande kvartal”, fortsätter Nicklas Andersson.

Månadens köplista toppas av Embracer, följt av Tesla och Volvo.

”Gamingbolaget Embracer har bjudit på en imponerande resa historiskt, men har den senaste tiden gått in i en lugnare fas där aktien växt in i sin värderingskostym. Det finns en viss oro för vad en värld bortom pandemin ska innebära för världens största nöjesindustri, samtidigt som utspel från Kina adderat en våt filt över sektorn. Efter en nedgång på över 20 procent under månaden var det många privatsparare som valde att trycka på köpknappen. Embracer är nu den fjärde mest ägda aktien på Avanzas plattform och har fördubblat ägarbasen sedan årsskiftet till över 100 000 ägare”, säger Nicklas Andersson.

”Intresset för Embracer följs av Tesla och Volvo, två aktier som backat som mest 10 procent under månaden. Tesla är den mest ägda amerikanska aktien hos Avanza och brukar se sin ägarbas öka i samband med kursnedgångar, likaså denna gång. Volvo fortsätter att vara en av de mest köpta aktierna för tredje månaden i rad. Aktien har sjunkit över 20 procent sedan årshögsta, delvis på grund av oro för komponentbrist och den kinesiska marknaden, något privatspararna väljer att bortse ifrån”, säger Nicklas Andersson.

KöperSäljer
EmbracerKindred
TeslaAstraZeneca
Volvo BInvestor B
Electrolux BEvolution
H&MLatour B
SandvikAvanza
VNV GlobalSinch
BolidenIndustrivärden A
Essity BVeoneer
Catena MediaTelia CompanyMånadens säljlista toppas av Kindred, följt av AstraZeneca och Investor.

”Kindred är en av fyra aktier på Large Cap som fördubblats sedan årsskiftet. Med en sådan utveckling är det förståeligt att en del privatsparare fokuserar på vinsthemtagningar för att fylla på i de bolag som inte hängt med i den senaste tidens uppgång. Dessutom nåddes marknaden av information om att grundaren Anders Ström skulle ha sålt aktier, något som senare dementerades. Men dessförinnan fick nyheten en del kunder att tacka för kaffet”, avslutar Nicklas Andersson.

Handelsstatistik privatspararna*


Augusti 2021**Juli 2021Förändring
månad %
Augusti 2020Förändring
år %
Antal affärer per handelsdag400 300360 40011329 50021
varav Avanza 308 600279 80010245 20026

* Statistik från Nasdaq. Avser köp- och säljtransaktioner på Nasdaq Stockholm och First North hos Avanza, Skandiabanken och Nordnet.
** Preliminära siffror.

För mer information: 
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza
0790- 410 600
E-post: nicklas.andersson@avanza.se
Twitter: @Investeraren