Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Augusti: Fondspararna favoriserar Sverigefonder

”Sommarbörsen ser ut att gå i mål med en uppgång på närmare 9 procent. Augusti har fortsatt i samma riktning, trots sin historik av att vara en av årets sämre börsmånader. Det gör att fondspararna fortsätter favorisera Sverigefonder, som lockar var tredje sparkrona under månaden”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Avanzas sparare gör 124 800 fondaffärer per dag i augusti. Det är 84 procent fler än samma månad i fjol, visar statistik från 967 500 fondkunder hos Avanza.

Stockholmsbörsen (OMXSGI) har stigit 32 procent sedan årsskiftet och augusti har bjudit på positiv avkastning, trots månadens svaga historik. Den starka trenden har gjort att fondspararna föredrar Sverigefonder för sjätte månaden i rad, följt av Globalfonder och Fastighetsfonder.

”Fortsatt god riskaptit på marknaden och stigande börs har lett till ytterligare en månad med stora nettoköp bland fondspararna. Sverigefonder attraherar var tredje sparkrona i augusti och de flesta fortsätter att favorisera billiga indexfonder samt aktivt förvaltade småbolagsfonder, likt tidigare månader”, säger Nicklas Andersson

”Under månaden har vi sett ett stort medialt fokus på premievärderingar bland många av börsens investmentbolag. Resultatet blev fallande aktiekurser för många av bolagen, vilket fick fondspararna att trycka på köpknappen. Närmare var fjärde sparkrona under månaden investerades i fonder som ger exponering mot börsens investmentbolag”, tillägger Nicklas Andersson.

Mest köptaMest sålda
SverigefonderTeknikfonder
GlobalfonderGröna energifonder
FastighetsfonderAsienfonder
BlandfonderEnergifonder
EuropafonderLatinamerikafonder

Intresset för Sverigefonder följs av Globalfonder och Fastighetsfonder.

”Fondspararna fortsätter att kombinera Sverigefonder med Globalfonder vilket är klokt, eftersom det ger en god geografisk riskspridning. Efter en stark uppgång på Stockholmsbörsen letar allt fler efter goda möjligheter utanför Sveriges gränser. Här är Globalfonder ett utmärkt val”, säger Nicklas Andersson.

”Efter en lång tid i frysboxen har vi under året sett en rejäl renässans för Fastighetsfonder. Flertalet av årets bästa fonder återfinns i kategorin, men efter den starka utvecklingen såg vi en del vinsthemtagningar och Fastighetsfonder lämnade topplistan i juli. Under augusti har media noterat höga värderingar i sektorn efter årets uppgång, vilket fick många fastighetsbolag på fall. Det fick fondspararna att återigen trycka på köpknappen”, säger Nicklas Andersson.

Teknikfonder är månadens mest sålda fonder.

”Teknikfonder var en av fjolårets stora favoritkategorier bland fondspararna. I år har kategorin befunnit sig på säljlistan under större delen av året då många kunder tagit hem vinster och omfördelat till Sverigefonder”, avslutar Nicklas Andersson.

Fondhandel


Augusti
2021
Juli
2021
Förändring månad %Augusti
2020
Förändring
år %
Fondkunder967 500947 6002678 00043
Fondaffärer3 743 6003 359 200112 034 60084
Fondaffärer per fondkund och månad3,93,5112,095
Fondaffärer per dag124 800112 0001167 80084

För mer information: 
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza
0790- 410 600
E-post: nicklas.andersson@avanza.se
Twitter: @Investeraren