Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

December: Fondspararna utvandrar

”Sverigefonder har favoriserats under större delen av börsåret, men efter en uppgång på närmare 40 procent för breda Stockholmsbörsen (OMXSGI) riktas nu fondspararnas fokus återigen utanför Sveriges finansiella gränser”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Avanzas sparare gör 110 400 fondaffärer per dag i december. Det är 13 procent fler än samma månad i fjol, visar statistik från 1 018 400 fondkunder hos Avanza.

Stockholmsbörsen har bjudit fondspararna på ett tomterally, där det smalare indexet OMXS30 stigit närmare 8 procent under december. Den siffran innebär att vi till synes går mot den starkaste decembermånaden sedan 1999.

”Fondspararna har haft ett fantastiskt börsår på hemmaplan. Det smalare indexet OMXS30 seglade i våras upp som ett av världens bästa. När vi nu kan skönja målsnöret för börsåret blir det tydligt att vi går mot bästa dito sedan 2009. Mot bakgrund av det tycker jag det är klokt att fondspararna balanserar om i portföljen. Det gör de genom att favorisera Globalfonder som i december lockar närmare fem gånger så många sparkronor som den traditionella favoriten Sverigefonder”, säger Nicklas Andersson.

”Avanza Global och Länsförsäkringar Global Indexnära lockar tillsammans 6 av 10 fondkronor under månaden. En intressant detalj är att kategorin Globalfonder ger stor exponering mot USA eftersom det är världens största kapitalmarknad. Den amerikanska börsen i sin tur ger en stor exponering mot tekniksektorn som är största sektorvikt i båda fonderna. Alltså samma sektor som fondspararna valt att dumpa under större delen av året”, säger Nicklas Andersson.

”Av våra över 1 miljon fondkunder äger 8 av 10 aktiefonder. Kollektivt har vi en stark förkärlek till vår hemmamarknad, vilket märks då Sverigefonder är den populäraste kategorin. Stockholmsbörsen utgör dock inte ens 1 procent av ett globalt index så det är glädjande att se att fler sprider sina risker genom att favorisera Globalfonder”, fortsätter Nicklas Andersson.

Mest köptaMest sålda
GlobalfonderTeknikfonder
BlandfonderGröna energifonder
NordamerikafonderAsienfonder
SverigefonderFastighetsfonder
Räntefonder (korta/långa)Rysslandsfonder

Intresset för Globalfonder följs av Blandfonder och Nordamerikafonder.

”Blandfonder är den näst mest populära fondkategorin efter Globalfonder. Just blandfonder är ett effektivt sätt att minska risken i sitt sparande utan att för den sakens skull lämna börsen, lite grann som att lätta på foten från gaspedalen. Många fondsparare ser det nog som en temporär parkeringsplats för stunden men den långsiktige gör dock klokt i att komma ihåg att risk och förväntad avkastning hör ihop. Sist men inte minst är det viktigt att komma ihåg prislappen, en blandfond bör rimligtvis vara betydligt billigare än en ren aktiefond”, säger Nicklas Andersson.

Teknikfonder är månadens mest sålda fonder.

”Teknikfonder fortsätter att utgöra årets mest sålda kategori. Den rusning vi såg till Teknikfonder ifjol gör att det finns gott om fondsparare som löpande viktar om i portföljen och därmed agerar nettosäljare. Närmare 8 av 10 säljkronor i kategorin kommer från Swedbank Robur Ny Teknik A och TIN Ny Teknik A. Båda fonderna har en del stora innehav som haft det kämpigt under året och som tyngt avkastningen. Frågan är om det är upplagt för revansch 2022”, frågar sig Nicklas Andersson?

”Fastighetsfonder seglar upp på säljlistan efter att ha befunnit sig på köpsidan under en tid. Ifjol var sektorn iskall, men i år har den varit glödhet och fastighetsindex har stigit närmare 50 procent inklusive utdelning. Därmed är det klokt att ta hem en del vinst”, avslutar Nicklas Andersson

Fondhandel


December
2021
November
2021
Förändring månad %December
2020
Förändring
år %
Fondkunder1 018 4001 012 9001757 70034
Fondaffärer3 311 1003 225 20032 938 70013
Fondaffärer per fondkund och månad3,33,233,9-15
Fondaffärer per dag110 400107 500398 00013

För mer information: 
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza
0790- 410 600
E-post: nicklas.andersson@avanza.se
Twitter: @Investeraren