Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Februari: Spararna favoriserar värdebolag

”Den höga handelsaktiviteten från januari håller i sig under februari. Breda Stockholmsbörsen har stigit 7 procent sedan årsskiftet varav större delen under februari. Stigande långräntor och inflationsoro har dock lagt en våt filt över högt värderade tillväxtaktier. Under februari är det tydligt att privatspararna styrt kosan mot värdebolag och finansierat köpen genom att sälja kursvinnare”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Privatspararna gör 482 900 affärer per dag i februari. Det är en ökning med 55 procent jämfört med samma månad i fjol.

Månadens köplista toppas av Swedish Match, följt av Volvo och Swedbank.

”Swedish Match är ett bolag med en typiskt defensiv karaktär och som har tuffat på historiskt. Faktum är att det varit den aktie som oftast presterat bäst i OMXS30 under de flesta tidsperioder. Det förnyade intresset för cykliska bolag och Evolution Gaming, som anslöt sig till OMXS30 vid börsårets inledning, har dock petat ned Swedish Match från pallplatsen. Antalet aktieägare har ändå fördubblats senaste året samtidigt som VD och finanschef köpt fler aktier nyligen, det fick privatspararna att trycka på köpknappen”, säger Nicklas Andersson.

KöperSäljer
Swedish MatchEvolution Gaming
Volvo BNordea
Swedbank AH&M
EmbracerStillfront
Tele2Gravity
Telia CompanyFingerprint
KambiG5 Entertainment
Sonans HoldingScandic Hotels
EssityLundin Energy
BetssonAzelio

”Utöver Swedish Match så utgörs topplistan av en tydlig röd tråd. Det är bolag med defensiv karaktär som stått på menyn för den finansiella tallriksmodellen under månaden. Den senaste tiden har vi sett ett allt större intresse för värdebolag, cykliska bolag likväl som pandemiförlorare. I takt med den globala vaccinutrullningen ser vi ett fortsatt intresse för att vikta om i portföljen, från tillväxt till mer av värde. Ett tema som varit påtagligt under året”, säger Nicklas Andersson.

”6 av 10 bolag på köptoppen återfinns i OMXS30 och faktum är att detta index faktiskt överpresterat breda Stockholmsbörsen sedan årsskiftet. I dagsläget ligger OMXS30 hela 2 procentenheter före breda börsen. En spännande kapplöpning att följa under året. Om vi får se en fortsatt rotation från tillväxt till värde så kan det vara klokt att ha en del av portföljen exponerad mot den typen av bolag. En påminnelse om att riskspridning inte bara handlar om antal bolag i portföljen utan också om att sprida risken över ett antal branscher”, fortsätter Nicklas Andersson.

Månadens säljlista toppas av Evolution Gaming som var den mest köpta aktien förra månaden.

”Evolution är en småspararfavorit som gjorde entré i OMXS30 i samband med inledningen av börsåret. Antal aktieägare har ökat stadigt och är nu 300 procent högre än för ett år sedan. Det har gjort att aktien nu är den nionde mest ägda svenska aktien hos Avanza. Sedan Evolution inkluderades i indexet har aktien stigit 30 procent, vilket rimligtvis är skälet till att privatspararna nu skalar ned sin position och viktar över till annat för att balansera om sin portfölj. Att det handlar om just viss vinsthemtagning stöds av det faktum att antal aktieägare är på högsta nivån någonsin”, säger Nicklas Andersson.


Statistik privat handel

Antal affärer per dag**Februari 2021*Januari 2021Förändring månad %Februari 2020Förändring år %
Avanza 356 900348 0003224 30059
Nordnet 121 800116 600483 40046
Skandiabanken 4 3004 30003 90010
Privatspararna, totalt 482 900468 9003311 60055

* Preliminära siffror.
** Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North. Statistik från Nasdaq.

För mer information: 
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza
0790- 410 600
E-post: nicklas.andersson@avanza.se
Twitter: @Investeraren