Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Februari: Spararna vallfärdar till teknikfonder

”Februari ser ut att bli en stark börsmånad med en uppgång på nästan 4 procent för breda Stockholmsbörsen. Stigande långräntor lade dock sordin på utvecklingen för högt värderade tillväxtaktier. Efter en snabb nedgång på över 8 procent på amerikanska teknikbörsen Nasdaq valde privatspararna att trycka på köpknappen”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Avanzas sparare gör 111 900 fondaffärer per dag i februari. Det är 48 procent fler än samma månad i fjol, visar statistik från 847 300 fondkunder hos Avanza.

Teknikfonder var ett starkt tema under stora delar av förra året. Den trenden håller fortsatt i sig och den snabba nedgången för teknikfonder i slutet på februari fick många privatsparare att fylla på sina innehav. Var tredje fondkrona under februari gick till teknikfonder.

”Den oro vi sett för högt värderade tillväxtaktier i allmänhet och flera teknikbolag i synnerhet påminner om 2018. Det som då började som en sektorrotation från tech till hälsovård ledde till en regelrätt frossa samtidigt som långräntan då passerade 3 procent, alltså betydligt högre än var vi befinner oss idag”, säger Nicklas Andersson.

”En viktig skillnad mellan då och nu är det stora digitala skifte vi såg under fjolåret. I det korta perspektivet utgör volatilitet en risk, men i det längre perspektivet skapas möjligheter. Vill man investera långsiktigt i den typen av bolag, som både erbjuder strukturell tillväxt och tingar höga värderingar, så är det inte fel att vända svängningarna till sin fördel. Det är precis vad privatspararna nu gjort”, fortsätter Nicklas Andersson.

Mest köptaMest sålda
TeknikfonderFastighetsfonder
AsienfonderFöretagsobligationsfonder
SverigefonderHedgefonder
GlobalfonderKorträntefonder
TillväxtmarknadsfonderRysslandsfonder

Intresset för teknikfonder följs av Asienfonder och Sverigefonder.

”Flera av de fonder som presterat bäst i år är Asienfonder vilket också lockat många privatsparare. Var sjätte sparkrona under februari investerades i Asienfonder. Asien var först in i coronapandemin och uppvisar nu en stark återhämtning. Regionen bjuder på många högteknologiska bolag som tar alltmer plats och Kina är världens tillväxtmotor. Med tanke på att mer än halva jordens befolkning bor i Asien så kan det vara klokt att ha en viss exponering dit i sitt sparande”, säger Nicklas Andersson.

Fastighetsfonder är månadens mest sålda fonder.

”Fastighetsfonder fortsätter att toppa säljlistan, vilket de gjort under stora delar av förra året. I princip samtliga fastighetsbolag på storbolagslistan har utvecklats negativt sedan årsskiftet, vilket gör att de får fortsätta finansiera privatspararnas omallokering mot fondkategorier de fortsätter att favorisera”, säger Nicklas Andersson.

Fondhandel


Februari
2021
Januari
2021
Förändring månad %Februari
2020
Förändring
år %
Fondkunder847 300808 6005607 70039
Fondaffärer3 355 8003 180 40062 264 00048
Fondaffärer per fondkund och månad4,03,933,78
Fondaffärer per dag111 900106 000675 50048

För mer information: 
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza
0790- 410 600
E-post: nicklas.andersson@avanza.se
Twitter: @Investeraren