Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Januari: Fortsatt stort intresse för förnybar energi

”Januari har rivstartat börsåret med en uppgång på nästan 5 procent för breda Stockholmsbörsen. I det här klimatet ser vi att handelsaktiviteten bland privatspararna är mycket hög och fortsätter öka sekventiellt. I USA har Joe Biden svurits in som landets 46:e president och med en tydlig grön agenda ökar intresset ännu mer för förnybar energi bland privatspararna”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Avanzas sparare gör 106 000 fondaffärer per dag i januari. Det är 51 procent fler än samma månad i fjol, visar statistik från 808 600 fondkunder hos Avanza.

Fonder med inriktning mot förnybar energi letar sig tillbaka till förstaplatsen bland mest köpta fonder, efter att temporärt ha lånat ut denna till svenska småbolagsfonder under december, följt av teknikfonder och Sverigefonder som också var starka teman under stora delar av förra året.

”Trenden mot grön omställning förstärks för var dag som går och lockade nästan var tredje sparkrona under januari. Det är en global megatrend som kommer att fortsätta växa under mycket lång tid framöver”, säger Nicklas Andersson

”Det bör dock noteras att många enskilda aktier inom förnybar energi haft en parabolisk utveckling senaste tiden. Det brukar sägas att vi tenderar att överskatta trender i det korta perspektivet och underskatta dem i det längre. Därför är det glädjande att privatspararna väljer in exponeringen via sitt fondsparande eftersom det ger en naturligt god riskspridning i denna halvt bubbliga terräng. En annan intressant detalj är att många ofta favoriserar exponering mot Stockholmsbörsen och Sverigefonder, men privatspararnas favoritfond inom förnybar energi har inget svenskt bolag bland sina tio största innehav. Det ger en global diversifiering inom sektorn”, fortsätter Nicklas Andersson.

Mest köptaMest sålda
Gröna energifonderFastighetsfonder
TeknikfonderLäkemedelsfonder
SverigefonderKorträntefonder
MiljöfonderJapanfonder
BlandfonderFöretagsobligationsfonder (EUR)

Teknikfonder är månadens näst mest köpta fonder.

”Teknikfonder har varit ett starkt tema bland privatspararna under lång tid. Många röster höjdes under fjolåret och vittnade om att pandemin flyttat fram digitaliseringen flera år. Microsofts VD sade i dagarna att det vi bevittnat senaste året är början på en andra våg av digital transformation. Den sveper över varje bolag, i varje sektor. Tänkvärda ord från ett av världens största börsbolag, verksamt i tekniksektorn. Även här väljer alltså privatspararna att investera i strukturell tillväxt. Spännande kryddor i ett annars så Sverigetungt sparande”, säger Nicklas Andersson.

Fastighetsfonder är månadens mest sålda fonder.

”Fastighetsfonder tillhörde säljlistan under stora delar av förra året och fortsätter finansiera privatspararnas omviktning mot förnybar energi och teknikfonder. Även om många fastighetsbolag har det fortsatt tufft på börsen så finns det faktorer som talar för sektorn. Fortsatt låga räntor, vaccinutrullning, ekonomisk återhämtning och ett antal affärer i branschen”, säger Nicklas Andersson.

Fondhandel


Januari
2021
December
2020
Förändring månad %Januari
2020
Förändring
år %
Fondkunder808 600757 7007584 60038
Fondaffärer3 180 4002 938 70082 100 40051
Fondaffärer per fondkund och månad3,93,903,68
Fondaffärer per dag106 00098 000870 00051

För mer information: 
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza
0790- 410 600
E-post: nicklas.andersson@avanza.se
Twitter: @Investeraren