Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Mars: Varannan fondkrona går till Sverigefonder

”Stockholmsbörsen har stigit närmare 9 procent under mars vilket gör att den både ser ut att bli årets starkaste börsmånad hittills likväl som bästa marsmånaden på över 30 år. Rotationen från tillväxtbolag till värdebolag intensifierades under månaden, vilket fick privatspararna att favorisera Sverigefonder”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Avanzas sparare gör 122 400 fondaffärer per dag i mars. Det är 36 procent fler än samma månad i fjol, visar statistik från 870 600 fondkunder hos Avanza.

Stockholmsbörsen med sin karaktäristika av mer traditionell industri, såsom bank och verkstad, har inte hängt med de klassiska favoriterna teknikfonder och förnybar energi den senaste tiden. Nu ser vi dock en tydlig rotation tillbaka till mer traditionell industri på bekostnad av fjolårets vinnare. Varannan fondkrona går till Sverigefonder under månaden.

Stockholmsbörsen har bjudit på en urstark start på börsåret med en uppgång på närmare 17 procent.

”Allt fler bedömer att vi närmar oss slutet på pandemin och tror att det finns en god sannolikhet för en rivstart av världsekonomin. Den tron har gett både stigande långräntor och inflationsoro, faktorer som tagit över stafettpinnen vad gäller orosmoln som globala förvaltare listar. I det klimatet är det många som favoriserar mer exponering mot traditionell industri och värdebolag, vilket Stockholmsbörsen ger”, säger Nicklas Andersson

Mest köptaMest sålda
SverigefonderGröna energifonder
GlobalfonderTeknikfonder
TillväxtmarknadsfonderMiljöfonder
NordamerikafonderFastighetsfonder
EnergifonderÄdelmetallsfonder

Intresset för Sverigefonder följs av Globalfonder och Tillväxtmarknadsfonder.

”Under fjolåret var det nischfonder som ofta tillhörde favoriterna men nu ser vi att privatspararna målar breda penseldrag. De flesta fondportföljerna med en god riskspridning innehåller exponering mot Sverige, världen och tillväxtmarknader. Det är tydligt att privatspararna positionerar sig mot en bred återhämtning”, säger Nicklas Andersson.

Gröna energifonder är månadens mest sålda fonder

”Den globala omställningen mot förnybar energi har lockat många privatsparare den senaste tiden. Så till den milda grad att jag pratade om bubblig terräng efter paraboliska uppgångar när jag sammanfattade fondhandeln i januari. Nu ser vi att en av fjolårets vinnarkategori finansierar rotationen mot Sverigefonder. Jag anar att det är en sund ombalansering vi ser”, säger Nicklas Andersson.

Fondhandel


Mars
2021
Februari
2021
Förändring månad %Mars
2020
Förändring
år %
Fondkunder870 600847 3003596 80046
Fondaffärer3 672 6003 355 80092 701 00036
Fondaffärer per fondkund och månad4,24,054,5-7
Fondaffärer per dag122 400111 900990 00036

För mer information: 
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza
0790- 410 600
E-post: nicklas.andersson@avanza.se
Twitter: @Investeraren