Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

November: Fondspararna återvänder hem

”November har historiskt varit en solsäker månad och även i år gav den fondspararna skäl att dra på smilbanden. Den nya virusvarianten Omikron skapade dock börsoro i slutet av månaden med rejäla börsfall som följd. Trots denna turbulens valde fondspararna att trycka på köpknappen och favoriserar återigen hemmaplan där Sverigefonder attraherade varannan fondkrona”, säger Nicklas Andersson.

Avanzas sparare gör 107 500 fondaffärer per dag i november. Det är 37 procent fler än samma månad i fjol, visar statistik från 1 012 900 fondkunder hos Avanza.

Stockholmsbörsens breda index inklusive återinvesterad utdelning (OMXSGI) avancerade som mest 7 procent under månaden men vände söderut efter virusbeskedet. När vi stängde böckerna för november stod det klart att börsen stigit 1,8 procent.

”Börsens humör kommer rimligtvis i stor utsträckning den närmaste tiden påverkas av nyhetsrapporteringen kring Omikron-viruset. Det här skapar ett nytt finansiellt orosmoln på börshimlen, men detta till trots valde många fondsparare att trycka på köpknappen. Återigen är det fondspararna i åldersspannet 18 - 40 år som är mest aktiva och står för 4 av 10 köpkronor under månaden”, säger Nicklas Andersson.

”Fondspararna karaktäriseras av finansiella hemvändare under november. Efter att ha favoriserat Sverigefonder under 8 månader köpte de Globalfonder under förra månaden. Nu roterar de tillbaka till Sverigefonder varpå kategorin återigen intar förstaplatsen. Just Sverigefonder utgör basen i mångas sparande och återfinns hos 7 av 10 fondsparare. Tillsammans lägger de drygt var fjärde sparkrona i kategorin och denna månad är det svenska småbolag och investmentbolag som lockar lite extra”, fortsätter Nicklas Andersson.

Mest köptaMest sålda
SverigefonderTeknikfonder
GlobalfonderEnergifonder
FastighetsfonderRäntefonder (långa/korta)
BlandfonderAsienfonder
NordamerikafonderRysslandsfonder

Intresset för Sverigefonder följs av Globalfonder och Fastighetsfonder.

”Även om Sverigefonder och Globalfonder till synes strider om pallplatsen så är kombinationen av de två mycket bra. I Globalfonder ges en relativt stor exponering mot USA men även mot amerikanska dollarn som den senaste tiden stärkts rejält gentemot kronan. Det är en resa som fondspararna fått ta del av”, säger Nicklas Andersson.

”Fastighetsfonder är en kategori som sett temperaturen stiga rejält i år. Ifjol kunde temperaturen jämföras med ishotellet i Jukkasjärvi medan den nu bäst beskrivs som en bastu. Bland Avanzas över 1 300 fonder är det fastighetsfonder som levererat högst avkastning i år. Faktum är att de fyra bästa fonderna avkastningsmässigt sedan årsskiftet är just fastighetsfonder. Förstaplatsen går till IKC Fastighetsfond A som sett 6 av 10 toppinnehav stiga minst 100% sedan årsskiftet”, säger Nicklas Andersson.

”Stigande inflation och alltjämt låga finansieringskostnader skapar en god mylla. Det är dock på sin plats att påminna om att den nu mycket heta temperaturen kan komma att normaliseras. Det är viktigt med rätt förväntansbild, men inte fel att diversifiera portföljen med en del av sitt sparande i fastighetsfonder”, säger Nicklas Andersson.

Teknikfonder är månadens mest sålda fonder.

”Teknikfonder fortsätter vara årets mest sålda kategori efter att ha varit den mest köpta dito under förra året. Efter att ha varit ute i kylan en tid så återstår det att se om Omikron-oron kan leda till att kategorin får förnyad vind i seglen. Sektorn lyfts ofta som en pandemivinnare. Stigande inflation, initialt höga värderingar och stigande räntor agerar dock motvind”, avslutar Nicklas Andersson.

Fondhandel


November
2021
Oktober
2021
Förändring månad %November
2020
Förändring
år %
Fondkunder1 012 900989 4002732 90038
Fondaffärer3 225 2003 380 300-52 361 30037
Fondaffärer per fondkund och månad3,23,4-63,20
Fondaffärer per dag107 500112 700-578 70037

För mer information: 
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza
0790- 410 600
E-post: nicklas.andersson@avanza.se
Twitter: @Investeraren