Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

November: Rejäla dippköp i kursförlorarna

”November som historiskt varit en solsäker börsmånad inledde på traditionsenligt manér med en uppgång. Börsfesten kom dock på skam när nyheten om den nya virusvarianten Omikron skrämde marknaden. Trots det har börsen (OMXSGI) stigit 2,4 procent i november och 33 procent sedan årsskiftet”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Privatspararna gör 477 400 affärer per dag i november. Det är en ökning med 40 procent jämfört med samma månad i fjol.

”Börsen steg som mest 7 procent under november tills nyheten om Omikron gjorde entré och satte skräck i marknaden som svarade med att sänka Stockholmsbörsen 4 procent. Det är det enskilt största börsfallet under en handelsdag sedan coronakraschen ifjol, men privatspararna trotsade turbulensen genom att nettoköpa aktier”, säger Nicklas Andersson.

”Börsens riktning framåt kommer troligtvis i stor utsträckning påverkas av informationsflödet kring den nya virusvarianten. Vaccinbolaget Modernas läkemedelschef uttalade sig snabbt om att ett uppdaterat vaccin kan stå klart redan i början av nästa år om det skulle behövas, vilket lugnade marknaden på marginalen. Dessutom aviserade amerikanska centralbanken nedtrappning av sina stödköp. Frågan har legat som ett regnmoln på börshimlen under en tid, men när det väl kom till kritan svarade marknaden genom att lyfta de amerikanska indexen till nya rekordnivåer. Detta var dock innan Omikron, så hur centralbanken nu väljer att agera framåt återstår att se”, fortsätter Nicklas Andersson.

Månadens köplista toppas av Sinch, följt av Evolution och SBB.

”Tillväxtbolagen Sinch och Evolution som är favoriter bland privatspararna har ändrat karaktäristikan i OMXS30 sedan de inkluderades tidigare i år. De två börsraketerna har den senaste femårsperioden levererat en betydligt högre avkastning än vad hela OMXS30 levererat de senaste två årtiondena. Framgången har lett till en hög förväntansbild samtidigt som både Sinch och Evolution stött på bolagsspecifika utmaningar under november, med rejäla kursfall som följd. Privatspararna trotsade dock oron och valde att trycka på köpknappen”, säger Nicklas Andersson.

”Sinch och Evolution attraherade tillsammans 6 av 10 köpkronor under månaden och tillika ett stort antal nya ägare. Evolution som vid ett tillfälle under månaden föll närmare 20 procent under en enskild dag såg omsättningen snudda 8 miljarder kronor. Det är mer än hela Stockholmsbörsen en varm och solig julidag. Detta resulterade i en förstaplats som den mest omsatta aktien i Europa och den mest handlade aktien på Avanzas plattform.”, säger Nicklas Andersson.

”Intresset för Sinch och Evolution följs av fastighetsbolaget SBB som nu får anses ha blivit en folkaktie. Aktien som stigit närmare 16 procent under november har tredubblat antalet ägare hos Avanza sedan årsskiftet, och är med sina 117 000 ägare nu den fjärde mest ägda aktien på plattformen”, säger Nicklas Andersson.

KöperSäljer
SinchInvestor A
EvolutionICA Gruppen
SBB BNordea
Investor BTesla
Swedish MatchTele2
AstraZenecaSwedbank A
Volvo CarsByggmax
Industrivärden CHumble Group
MicrosoftTelia Company
NvidiaVeoneer

Månadens säljlista toppas av Investor A, följt av ICA Gruppen och Nordea.

”Investors A-aktie steg kraftigt på beskedet att den inkluderats i indexet MSCI Global Standard Index, vari vi redan hittar bolagets B-aktie. Reaktionen var rimligen mer flödesdriven än beroende av fundamentala faktorer. Många sparare tackade för kaffet efter en uppgång på över 12 procent som mest. En intressant spaning är dock att B-aktien välkomnade lika många nya ägare som A-aktien sade adjö till. Det är ett mönster vi sett historiskt där många privatsparare väljer att rotera mellan de två aktieslagen beroende på kursskillnad”, avslutar Nicklas Andersson.

Handelsstatistik privatspararna*


November 2021**Oktober 2021Förändring månad %November 2020Förändring
år %
Antal affärer per handelsdag477 400396 20020340 10040
varav Avanza 364 000292 40024246 40048


* Statistik från Nasdaq. Avser köp- och säljtransaktioner på Nasdaq Stockholm och First North hos Avanza, Skandiabanken och Nordnet.
** Preliminära siffror.

För mer information: 
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza
0790- 410 600
E-post: nicklas.andersson@avanza.se
Twitter: @Investeraren