Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

September: Fondspararna blir mer försiktiga

”Hösten kryper allt närmare och i samband med det har även temperaturen på börsen svalnat. September ser ut att bli årets första negativa börsmånad, vilket gjort fondspararna lite mer försiktiga. Sverigefonder fortsätter dock utgöra den starkast lysande stjärnan på fondhimlen och attraherar var tredje fondkrona under månaden”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Avanzas sparare gör 123 200 fondaffärer per dag i september. Det är 82 procent fler än samma månad i fjol, visar statistik från 980 300 fondsparare hos Avanza.

Bland Avanzas fondsparare har närmare 7 av 10 idag en Sverigefond i portföljen. Avanza Sverige, som lanserades i september och som är ett bredare alternativ till Avanza Zero, var den enskilt mest köpta fonden under månaden. Det hjälpte till att ånyo ge Sverigefonder förstaplatsen som den mest köpta fondkategorin för sjunde månaden i rad, följt av Globalfonder och Företagsobligationsfonder.

”Börsen brukar sägas vara en vintersport men dessförinnan har vi en höst att ta oss igenom. Den brukar vara lite mer turbulent och efter ett år utan en enda negativ börsmånad är det rimligt att fondspararna blir lite mer försiktiga. Företagsobligationsfonder som letar sig upp på topplistan indikerar att fondspararna, efter en stark period, nu drar ned lite grann på risken”, säger Nicklas Andersson.

”Om vi dyker ned i Sverigefondernas anatomi ser vi att småbolagsfonder lockar i större utsträckning än tidigare under året. Förutom Avanza Sverige är det Spiltan Småbolagsfond och AMF Aktiefond Småbolag som attraherar fondspararna i störst utsträckning”, säger Nicklas Andersson.

”Flertalet av årets bästa Sverigefonder tillhör småbolagssegmentet och det faktum att fondspararna nu favoriserar kategorin är klokt ur ett diversifieringsperspektiv. Många Sverigefonder ger en stor exponering mot börsens tungviktare, men småbolagen som har goda förutsättningar att växa snabbare över tid lockar idag 4 av 10 fondsparare”, säger Nicklas Andersson.

Mest köptaMest sålda
SverigefonderInvestmentbolagsfonder
GlobalfonderFastighetsfonder
FöretagsobligationsfonderTeknikfonder
BlandfonderGröna energifonder
JapanfonderAsienfonder

Intresset för Sverigefonder följs av Globalfonder och Företagsobligationsfonder.

”Sverige är en liten, öppen och exportberoende nation som utgör omkring 1 procent av världsindex. Det innebär att en stor del av värdeskapandet sker utanför Sveriges gränser och där ger en globalfond en god exponering. Att Företagsobligationsfonder letar sig in på en tredjeplats tolkar jag som att fondspararna söker en trygg hamn i samband med vinsthemtagningar efter en stark period”, säger Nicklas Andersson.

Investmentbolagsfonder är månadens mest sålda fonder.

”Spiltan Aktiefond Investmentbolag är den mest ägda fonden på Avanzas plattform med närmare 600 000 fondsparare. Investmentbolagen har länge utgjort småspararfavoriter på börsen och där har fonden varit ett enkelt sätt för fondsparare att få den exponeringen. Efter en tuffare period, där det mediala strålkastarljuset lyst på investmentbolagens premievärderingar, är det många fondsparare som nu tagit hem lite vinst”, avslutar Nicklas Andersson.

Fondhandel


September
2021
Augusti
2021
Förändring månad %September
2020
Förändring
år %
Fondkunder980 300967 5001678 00045
Fondaffärer3 696 1003 743 600-12 034 60082
Fondaffärer per fondkund och månad3,83,9-32,090
Fondaffärer per dag123 200124 800-167 80082

För mer information: 
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza
0790- 410 600
E-post: nicklas.andersson@avanza.se
Twitter: @Investeraren