Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

April: Revansch för Sverigefonder i april

”April har historiskt varit en solsäker månad, men i år fick vi ett undantag som bekräftar regeln. Trots minusgrader avkastningsmässigt fortsätter fondspararnas riskvilja gradvis att öka. Globalfonder favoriseras även i april och Sverigefonder gör en stark comeback”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Avanzas sparare gör 97 800 fondaffärer per dag i april. Det är 6 procent färre än samma månad i fjol, visar statistik från 1 048 600 fondkunder hos Avanza.

”Osäkerheten på börsen är alltjämt närvarande, men det lättnadsrally vi såg under mars fram till inledningen av april har fortsatt att öka fondspararnas riskvilja. Globalfonder favoriseras fortfarande och lockar var tredje fondkrona i april. Många globalfonder har gynnats av en rejäl dollarförstärkning under månaden”, säger Nicklas Andersson.

Mest köptaMest sålda
GlobalfonderFastighetsfonder
SverigefonderRäntefonder (korta/långa)
BlandfonderAsienfonder
NordamerikafonderPrivate Equity-fonder
InvestmentbolagsfonderÖsteuropafonder

Intresset för globalfonder följs av Sverigefonder och blandfonder.

”Sverigefonder gör en stark comeback efter att ha befunnit sig på säljlistan under hela året. Breda Stockholmsbörsen steg över 18 procent under lättnadsrallyt, men uppgången kyldes av under april. Trots detta ansåg fondspararna att det nu var dags att återigen köpa Sverigefonder efter årets större nedgång”, fortsätter Nicklas Andersson.

”En intressant spaning är att fondspararna nu inte alls är lika intresserade av att köpa energi- och råvarufonder, en kategori många vallfärdade till efter krigets utbrott. Istället letar sig blandfonder in på topplistan vilket vittnar om att fler vill ha ett lite mer defensivt inslag i sitt sparande”, säger Nicklas Andersson.

Fastighetsfonder är månadens mest sålda fonder.

”I slutet av april aviserade Riksbanken en räntehöjning på 25 punkter, vilket innebär att vi nu går mot positiv reporänta för första gången sedan 2014. Det man bör komma ihåg är att många fastighetsbolag ser sina hyresintäkter öka snabbare i tider av inflation, eftersom det är kutym med indexklausuler kopplade till inflationen. Dessutom har många fastighetsbolag även lång kapital- och räntebindning, liksom hyfsat långa kontraktstider och rimliga belåningsgrader. Vi har fortfarande negativa realräntor, men i takt med stigande räntenivåer ökar naturligtvis alternativen till fastigheter”, säger Nicklas Andersson.

”En intressant spaning är att fastighetsfonder med svensk eller nordisk innehavsmix säljs medan utländska fastighetsfonder med innehav i exempelvis USA köps”, avslutar Nicklas Andersson.

Fondhandel


April
2022
Mars
2022
Förändring månad %April 2021Förändring
år %
Fondkunder1 048 6001 041 9001899 00017
Fondaffärer2 932 7003 302 500-113 126 000-6
Fondaffärer per fondkund och månad2,83,2-133,5-20
Fondaffärer per dag97 800110 100-11104 200-6


För mer information: 
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza
0790- 410 600
E-post: nicklas.andersson@avanza.se
Twitter: @Investeraren