Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

December: Aktiespararna favoriserar saftig utdelning

”Nu är det äntligen dags att förpassa 2022 till historieböckerna. Ett år som bjudit på en regelrätt börskrasch i kölvattnet av krig, kraftigt stigande inflation och ett epokskifte inom global penningpolitik där vi snabbt lämnat eran med nollränta. Detta till trots står breda börsen nu 16% högre än årslägsta som noterades i oktober, den mytomspunna månad där många nedgångar bottnat ur. Vi ser för helåret ut att gå i mål med en nedgång på 22%”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Privatspararna gör 251 600 affärer per dag i december. Det är en minskning med 30% jämfört med samma månad i fjol.

”Global makro har varit totalt dominerande i år. Om vi lutar oss mot historien så är det mycket ovanligt att behöva navigera bland så många stora osäkerhetsfaktorer simultant. Detta har naturligtvis även smittat av sig på börshumöret. Stockholmsbörsen är värdeviktad men om vi bortser från det en stund så har snittaktien under året sjunkit över 50% som mest från tidigare toppnivå. På amerikanska Nasdaq är motsvarande fall 66%, en regelrätt krasch med andra ord. Detta till trots har aktiespararna nettoköpt aktier varje månad under året förutom i september”, säger Nicklas Andersson.

”När vi nu tar klivet in i januari kan vi hoppas på januarieffekten. Att vi helt enkelt vänder blad och ser glaset mer som halvfullt. Dessutom kan vi då även unna oss att blicka in i 2024, för tids nog kommer vi se ljuset i tunneln och börsen är som bekant framåtblickande. Det finns flera faktorer som skulle kunna addera riskvilja under nästa år: en svagare dollar, ett slut på kriget i Ukraina, återöppning av Kina, sjunkande inflationstakt och marknadsräntor, lägre lagernivåer, mer välmående försörjningskedjor samt mindre komponentbrist för att nämna några”, säger Nicklas Andersson.

Månadens köplista toppas av Tele2, följt av Telia Company och Intrum.

”Aktiespararna jagar saftig direktavkastning under månaden som de finner i topptrion bestående av de två defensiva telekomoperatörerna Tele2 och Telia Company samt Intrum. Trion som tydligt underpresterat index under månaden lockar tillsammans var tredje köpkrona och tingar nu en genomsnittlig direktavkastning på nästan 9% givet oförändrad utdelning. Det är en mycket hög nivå i förhållande till snittet på OMXS30 som ligger på närmare 3,5%. Troligtvis en bidragande faktor till att spararna letat sig till köpknappen”, säger Nicklas Andersson.

KöperSäljer
Tele2Sinch
Telia CompanySBB B
IntrumH&M
Investor BHexatronic
EvolutionEmbracer
StorskogenSwedbank
SSAB BEssity A
TeslaSEB A
FabegeVolvo B
CTEKBICOMånadens säljlista toppas av Sinch, SBB B och H&M.

”Månadens säljlista toppas av jumbolag som samtliga befinner sig i OMXS30:s källarförråd. Tillsammans har de sjunkit 58% i snitt under året, alltså betydligt mer än börsen i stort. Trots detta kan det handla om klassiska vinsthemtagningar. Sinch och SBB är de två aktierna som sjunkit allra mest i indexet under året, närmare bestämt 88% respektive 84% sedan årshögsta. Från årslägsta har de däremot med bred marginal stigit mest, närmare bestämt 179% respektive 72%. Dramatiska rörelser som är ovanliga för aktier i detta prestigeindex, men där studsen uppåt troligtvis lockat till just vinsthemtagning”, avslutar Nicklas Andersson.

Handelsstatistik privatspararna*


December 2022**November 2022Förändring månad %December 2021Förändring
år %
Antal affärer per handelsdag251 600313 000-20360 700-30
varav Avanza 182 900229 300-20267 600-32

* Statistik från Nasdaq. Avser köp- och säljtransaktioner på Nasdaq Stockholm och First North hos Avanza, Skandiabanken och Nordnet.
** Preliminära siffror.

För mer information: 
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza
0790- 410 600
E-post: nicklas.andersson@avanza.se
Twitter: @Investeraren