Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Februari: Kriget i Ukraina skapar oro bland spararna

”Rysslands invasion av Ukraina sände ut en chockvåg över de globala finansmarknaderna. Börsen (OMXSGI) sjönk närmare 7 procent, vilket ger den sämsta februarimånaden sedan 2001. Historien visar dock att det inte behöver vara ett självklart säljläge”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Privatspararna gör 393 700 affärer per dag i februari. Det är en minskning med 20 procent jämfört med samma månad i fjol.

”Det fruktansvärda faktum att vi nu har krig i Europa har skrämt börsen och fått många sparare att trycka på säljknappen. Motvikter till detta är en stark rapportsäsong och det faktum att många aktier redan fallit mycket senaste året. Historien har lärt oss att utbrott av krig inte lett till de största nedgångarna. Sedan invasionen av Ukraina har börsen stigit över 6 procent från bottennivån”, säger Nicklas Andersson.

Månadens köplista toppas av SBB, följt av Swedbank och Ericsson B.

”Fastighetsbolaget SBB är den näst mest ägda aktien hos Avanza och tillika den mest nettoköpta aktien under 2022. Under månaden publicerades en blankarrapport på SBB som skapade en vild handel i aktien med stora svängningar som följd. Spararna ansåg uppenbarligen att det var ett bra köpläge och med facit i hand stängde aktien månaden med en högre aktiekurs och fler ägare än innan rapporten”, säger Nicklas Andersson.

”SBB som nu tagit steget till att bli en månadsutdelare bjöd samtidigt på 32 procents utdelningstillväxt i samband med bokslutet. Därutöver ser vi att spararna köper bankaktier som lockar med hög direktavkastning. Swedbank bjöd till och med på en värmande extrautdelning under månaden”, säger Nicklas Andersson.

”I köptoppen hittar vi även Ericsson som tappade en fjärdedel av börsvärdet under månaden efter uppgifter om mutskandalen i Irak. Ericsson är en folkaktie som har många ägare hos Avanza, både direkt och indirekt via Investors innehav. Spararna valde att trycka på köpknappen under den kraftiga nedgången”, fortsätter Nicklas Andersson.

KöperSäljer
SBB BEvolution
SwedbankTesla
Ericsson BAstraZeneca
Handelsbanken AInvestor A
Meta PlatformsTelia Company
LendingClubKindred
SSABBoliden
ResursHexatronic
SpotifyEmbracer
StorytelTele2

Månadens säljlista toppas av Evolution, följt av Tesla och AstraZeneca.

”Spelunderleverantören Evolution fortsätter att vara den mest nettosålda aktien för tredje månaden i rad. Till skillnad från den senaste tidens vinsthemtagningar ser vi nu att antal ägare faktiskt minskar, vilket inte tillhört vanligheten historiskt. Rimligtvis bidrar den allmänna krigsoron till att en del ägare tackar för kaffet”, avslutar Nicklas Andersson.

Handelsstatistik privatspararna*


Februari 2022**Januari 2022Förändring månad %Februari 2021Förändring
år %
Antal affärer per handelsdag393 700444 000-11490 400-20
varav Avanza 298 100338 200-12358 400-17


* Statistik från Nasdaq. Avser köp- och säljtransaktioner på Nasdaq Stockholm och First North hos Avanza, Skandiabanken och Nordnet.
** Preliminära siffror.

För mer information: 
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza
0790- 410 600
E-post: nicklas.andersson@avanza.se
Twitter: @Investeraren