Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Januari: Fondspararna drar ned på risken

”Fondåret har börjat turbulent med breda nedgångar på börsen i kölvattnet av stigande räntor, oro kring stramare penningpolitik och den geopolitiska situationen i Ukraina. I det här klimatet har fondspararna dragit ned på risken genom att fortsatt favorisera breda globalfonder på aktiesidan samt parkera alltmer pengar i räntefonder”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Avanzas sparare gör 91 400 fondaffärer per dag i januari. Det är 14 procent färre än samma månad i fjol, visar statistik från 1 038 200 fondkunder hos Avanza.

”Efter det bästa börsåret i Sverige sedan 2009 väljer nu fondspararna att dra ned på risken genom att favorisera globalfonder för andra månaden i rad. Globalfonder attraherade 4 av 10 köpkronor under månaden på bekostnad av Sverigefonder som historiskt lockat flest köpkronor men nu faktiskt nettosäljs för första gången på lång tid”, säger Nicklas Andersson.

”Globalfonder bör vara en del i ett diversifierat fondsparande för att ta del av globalt värdeskapande. Det finns många spännande bolag runt om i världen som man inte kommer åt via enbart Sverigefonder. Dessutom har fondspararna fått en skjuts av stärkt dollar under månaden. Marknaden förväntar sig flera räntehöjningar framöver från FED och dessutom brukar dollarn stärkas i oroliga tider, vilket gynnar många globalfonder med tillgångar i dollar”, säger Nicklas Andersson.

Mest köptaMest sålda
GlobalfonderTeknikfonder
Räntefonder (korta/långa)Gröna energifonder
EnergifonderSverigefonder
BlandfonderFastighetsfonder
RåvarufonderNordamerikafonder

Intresset för globalfonder följs av räntefonder och energifonder.

”Räntefonder kan vara en bra plats att parkera pengar i oroliga tider och med stigande räntor så ger de nu en viss avkastning också. Vän av ordning bör dock inte glömma inflationen. Den långsiktiga bör vara försiktig med att ha en för stor andel av sitt sparande i räntefonder över tid. Det är primärt svenska räntefonder som fondspararna favoriserar”, säger Nicklas Andersson.

Teknikfonder är månadens mest sålda fonder.

”Teknikfonder fortsätter att toppa säljlistan och agera spargris när fondspararna stuvar om i portföljerna. Dessutom leder ränteoron vi nu ser till ytterligare press på högt värderade tillväxtaktier. Faktum är att många teknikbolag bjudit på rejäla nedgångar sedan sina respektive högstanivåer senaste året. Frågan är om vi kommer att se botten under innevarande år. Framtidsutsikterna är som bekant ofta inte lika ljusa som man kan tro när börsen står i zenit, men å andra sidan inte heller lika mörka som man föranleds att tro efter en större nedgång”, avslutar Nicklas Andersson.

Fondhandel


Januari
2022
December
2021
Förändring månad %Januari 2021Förändring
år %
Fondkunder1 038 2001 018 4002808 60028
Fondaffärer2 740 5003 311 100-173 180 400-14
Fondaffärer per fondkund och månad2,63,3-213,9-33
Fondaffärer per dag91 400110 400-17106 000-14


För mer information: 
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza
0790- 410 600
E-post: nicklas.andersson@avanza.se
Twitter: @Investeraren