Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Januari: Spararna göra stora nettoköp i börsfrossan

”Inledningen på det nya börsåret har bjudit på ett bryskt uppvaknande efter fjolårets rejäla uppgång. Utvecklingen under januari kan bäst liknas vid ett isvaksbad där breda Stockholmsbörsen (OMXSGI) sjönk 14 procent under 14 handelsdagar. Därmed går vi mot den sämsta starten sedan 2008, men spararna ser det som ett köpläge och gör stora nettoköp under månaden”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Privatspararna gör 447 700 affärer per dag i januari. Det är en minskning med 5 procent jämfört med samma månad i fjol.

”Börsåret 2021 bjöd på den bästa utvecklingen sedan 2009 samtidigt som vi på mållinjen undvek en korrektion. I år har pendeln slagit tillbaka i expressfart och vi går mot den sämsta starten på ett nytt år sedan 2008. Trots stark utveckling för index ifjol sjönk faktiskt varannan aktie och många av dem har tappat rejält sedan respektive högstanivå senaste året. Det är troligtvis en bidragande faktor till de rejäla köp vi nu ser bland spararna. Dessutom ser vi flera värmande utdelningshöjningar i boksluten”, säger Nicklas Andersson.

”Bidragande faktorer till den turbulenta starten på året är rejäla uppgångar på räntemarknaden, förväntningar om flertalet räntehöjningar från FED, geopolitisk oro i Ukraina och amerikanska hedgefonder som har sålt teknikaktier i den snabbaste takten på ett årtionde. Sammantaget har det lett till en omvärdering av börsen och fortsatt sektorrotation. Högt värderade tillväxtaktier har hamnat ute i kylan samtidigt som värdebolag vunnit mark, dessutom ser vi att fjolårets vinnare nu trängs längst ned i förlorarlistan. I det läget är det klokt att komma ihåg var aktierna kommer ifrån, många har bjudit investerarna på goda resor senaste åren”, fortsätter Nicklas Andersson.

Månadens köplista toppas av Tesla, följt av Investor och SBB.

”Elbilstillverkaren Tesla som är den mest ägda amerikanska aktien hos Avanza var tillika den mest nettoköpta aktien för andra månaden i rad. Sedan toppnoteringen i november har bolaget tappat en fjärdedel av börsvärdet vilket lockat många till att trycka på köpknappen. Tesla attraherade mer än var fjärde krona under månaden och sedan årsskiftet har antal aktieägare stigit med 10 procent”, säger Nicklas Andersson.

”Förutom Tesla hittar vi många stukade vinnare på topplistan som utvecklats sämre än börsen under januari, men som återfinns i många sparares portföljer. I turbulenta tider med kraftiga svängningar tenderar många att tycka att det är enklare att fylla på i befintliga innehav snarare än att hitta nya köpvärda aktier, vilket är en röd tråd på köplistan”, fortsätter Nicklas Andersson.

KöperSäljer
TeslaEvolution
InvestorAstraZeneca
SBB BHandelsbanken A
AvanzaEricsson B
NIBEAspire Global
EQTNvidia
EmbracerMoncler
IncapSwedish Match
MicrosoftVolvo B
SinchLundin Energy

Månadens säljlista toppas av Evolution, följt av AstraZeneca och Handelsbanken.

”Spelunderleverantören Evolution fortsätter att vara den mest nettosålda aktien för andra månaden i rad. Efter höstens rejäla turbulens såg vi stora nettoköp närmare botten i november, efter 45 procents nedgång. Därefter steg aktien som mest 51 procent fram till början av januari vilket lett till vinsthemtagningar för att finansiera en rotation till köplistans stukade vinnare”, avslutar Nicklas Andersson.

Handelsstatistik privatspararna*


Januari 2022**December 2021Förändring månad %Januari 2021Förändring
år %
Antal affärer per handelsdag447 700360 70024468 900-5
varav Avanza 345 400267 60029348 000-1


* Statistik från Nasdaq. Avser köp- och säljtransaktioner på Nasdaq Stockholm och First North hos Avanza, Skandiabanken och Nordnet.
** Preliminära siffror.

För mer information: 
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza
0790- 410 600
E-post: nicklas.andersson@avanza.se
Twitter: @Investeraren