Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Maj: Aktiespararna tankar favorit-trio

”Årets mest utdelningstäta månad för storbolagen ser ut att bjuda på en efterlängtad uppgång. Efter en nedgång på 15 procent för OMXSGI fram till mitten av maj så bidrog fallande marknadsräntor till en välbehövlig vitamininjektion för riskaptiten varpå börsen steg 11 procent. Trots denna svängiga börsmiljö fortsätter privatspararna att nettoköpa aktier”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Privatspararna gör 328 200 affärer per dag i maj. Det är en minskning med 26 procent jämfört med samma månad i fjol.

”Maj inleddes med en historisk flash crash som sänkte börsen närmare 8 procent under några få minuter. Knappt hade vi hunnit smälta upplevelsen innan börsen återigen letade sig ned till nästan samma nivå på riktigt och återbesökte årslägsta från mars. Den här gången tog köparna kommandot och vi ser ut att avsluta månaden med en marginell uppgång”, säger Nicklas Andersson.

”Den ökade riskviljan har gått hand i hand med fallande marknadsräntor. Sedan 9 maj har marknadsräntorna fallit tillbaka rejält samtidigt som börsen stigit närmare 11 procent. Börsen sätter sin tilltro till en mjuklandning i ekonomin och att kärninflationen visar tecken på att börja närma sig toppen”, säger Nicklas Andersson.

Månadens köplista toppas av SBB, följt av Investor och Tesla.

”Fastighetssektorn har upplevt motvind på börsen under året där stigande räntor varit en starkt bidragande faktor. Under maj när marknadsräntorna föll tillbaka markant fick dock sektorn förnyad energi. SBB som underpresterat fastighetssektorn i år och inte orkat stiga i takt med sektorkollegorna senaste tiden har parkerat sig i botten av storbolagslistan. Privatspararnas förtroende för SBB är dock till synes cementerat och antalet ägare har ökat 44 procent under året. Den troliga förklaringen till månadens köp handlar om att bottenfiska en eftersläntrare i en sektor med ljusglimtar samt förhoppningar om indexinkludering i OMXS30”, säger Nicklas Andersson.

”En tydlig röd tråd på köplistan är att privatspararna tankar aktier i sina favoritbolag som inte hängt med börsen i maj. Topptrion SBB, Investor och Tesla attraherar tillsammans var tredje köpkrona samtidigt som de utgör de mest ägda aktierna i Sverige och USA hos Avanza”, fortsätter Nicklas Andersson.

KöperSäljer
SBB BSwedish Match
Investor BLeoVegas
TeslaVolvo Cars
SkanskaEmbracer
CreaspacLundin Energy
SBB DAstraZeneca
SwedbankSAAB B
ThuleSSAB B
StorskogenH&M
TruecallerTelia CompanyMånadens säljlista toppas av Swedish Match följt av LeoVegas och Volvo Cars.

”Säljlistan toppas av två budaktuella bolag där privatspararna tackat för kaffet och återinvesterat överskottet i månadens eftersläntrare. Detta trots att båda aktierna handlas en bit under respektive budnivå. Det handlar om amerikanska Philip Morris som uppvaktat Swedish Match med en budpremie på 39 procent och MGM Resorts som uppvaktat LeoVegas med en budpremie på 44 procent. Frågan är om det vi nu ser är början på en förvärvsvåg på Stockholmsbörsen”, avslutar Nicklas Andersson.

Handelsstatistik privatspararna*


Maj 2022**April 2022Förändring månad %Maj 2021Förändring
år %
Antal affärer per handelsdag328 200327 6000443 200-26
varav Avanza 242 500240 1001329 800-26

* Statistik från Nasdaq. Avser köp- och säljtransaktioner på Nasdaq Stockholm och First North hos Avanza, Skandiabanken och Nordnet.
** Preliminära siffror.

För mer information: 
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza
0790- 410 600
E-post: nicklas.andersson@avanza.se
Twitter: @Investeraren