Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

November: Aktiespararna bottenfiskar kursförlorare

”Det positiva börsklimatet har fortsatt under november och förstärker därmed det gamla talesättet om att aktier är en vintersport. Breda Stockholmsbörsen har stigit närmare 7,5% under november och 18% sedan årslägsta 13 oktober. Återhämtningen har varit bred och snittaktien har stigit 35% sedan respektive årslägsta. Något som tinat upp sentimentet lite grann”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Privatspararna gör 314 700 affärer per dag i november. Det är en minskning med 34% jämfört med samma månad i fjol.

”Breda Stockholmsbörsen har bara sjunkit under november vid fyra tillfällen de senaste 15 åren. I år har månaden bjudit på en uppgång på över 7% och ser därmed ut att bli den näst bästa novembermånaden under samma period. Vi befinner oss i ett läge där börsen den senaste tiden visat lite mer motståndskraft mot negativa nyheter samtidigt som den i större utsträckning väljer att tolka information positivt. Ett talande exempel är Kinas höga smittspridning av coronaviruset där den officiella siffran vittnar om de högsta smittotalen sedan februari 2020. Givet ett mer negativt sentiment hade den nyheten gjort att börsen tagit hissen ned till källaren”, säger Nicklas Andersson.

”Börsen har under nedgången varit räntedriven. Sedan årsskiftet har Riksbanken höjt styrräntan till 2,50% samtidigt som Federal Reserve höjt sin motsvarighet till 3,75 - 4,00%. I sammanhanget bör vi betänka att båda befann sig kring 0% i början på året. I USA har vi troligtvis sett större delen av ränterörelsen och marknaden har redan diskonterat en ränta på närmare 5%. Frågan är om vi nu kan frikoppla oss från denna penningpolitiska tango. Vi ser dessutom tecken på att inflationstakten i primärt USA bromsar in. Något som fått långräntan att sjunka och riskviljan på marginalen att hitta tillbaka”, säger Nicklas Andersson.

Månadens köplista toppas av Embracer, följt av Tesla och Storskogen.

”Gamingsektorn befinner sig i en långvarig snålblåst vilket även svenska Embracer fått erfara. Bolaget har varit en förvärvsmaskin senaste åren men i samband med senaste kvartalsrapporten sänktes helårsprognosen, något som lett till flertalet sänkta riktkurser. Aktien som tappat 66% sedan toppnoteringen i maj förra året sjönk 30% under en vecka i november, varav över 20% enbart på rapportdagen. Detta fick aktiespararna att trycka på köpknappen vilket gjort att aktien seglat upp till att bli den sjätte mest ägda aktien på Avanzas plattform”, säger Nicklas Andersson.

KöperSäljer
EmbracerSwedish Match
TeslaVolvo B
StorskogenSinch
InfineonEvolution
TruecallerSBB B
Tele2Castellum
Orrön EnergySSAB B
IntrumNordea
AstraZenecaHexatronic
Atlas Copco BH&M B

Månadens säljlista toppas av Swedish Match, Volvo B och Sinch.


”Budaktuella Swedish Match ser nu ut att bli uppköpt. Det har gjort att fler aktiesparare valt att sälja sina aktier över börsen för att stuva om i portföljen då uppsidan till budnivån är liten, speciellt i ett marknadsklimat med stigande börs. Volvo har efter en längre tids konsolidering fått lite mer energi efter sin kvartalsrapport där vi kunde läsa om en välfylld orderbok och fortsatt stark lastbilsmarknad under nästa år. Samtidigt fortsätter omställningen mot elektrifierade tunga fordon, en trend som bolaget positionerat sig mot. Aktien har stigit närmare 24% från årslägsta 29 september varpå den logiska förklaringen till att aktiespararna nu trycker på säljknappen är för att ta hem lite vinst och stuva om till kursförlorarna”, säger Nicklas Andersson.

”Sinch har prövat sina aktieägare senaste året, speciellt de som övervintrat från toppen och sett sin investering tappa 93%. Sedan årslägsta 29 september, alltså samma dag som årslägsta i OMXS30 inträffade, så har dock aktien bjudit på ett regelrätt börsrally på 216% fram till mitten på november. Då är det logiskt att en del aktiesparare väljer att tacka för kaffet för denna gång”, avslutar Nicklas Andersson.

Handelsstatistik privatspararna*


November 2022**Oktober 2022Förändring månad %November 2021Förändring
år %
Antal affärer per handelsdag314 700286 80010478 600-34
varav Avanza 233 100208 20012361 000-35

* Statistik från Nasdaq. Avser köp- och säljtransaktioner på Nasdaq Stockholm och First North hos Avanza, Skandiabanken och Nordnet.
** Preliminära siffror.

För mer information: 
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza
0790- 410 600
E-post: nicklas.andersson@avanza.se
Twitter: @Investeraren