Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Oktober: Aktiespararna återvänder till börsen

”Oktober är en mytomspunnen börsmånad som historiskt både bjudit på krascher och fött nya tjurmarknader. I år ser det ut att bli en oktoberfest snarare än skräcktober där breda Stockholmsbörsen stigit 9% sedan årslägsta och närmare 6% under månaden. Smalare OMXS30 ut att bjuda på en positiv månad för andra gången i år vilket smittat av sig på aktiespararnas riskvilja då vi noterar tydliga nettoköp under månaden”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Privatspararna gör 284 300 affärer per dag i oktober. Det är en minskning med 28% jämfört med samma månad i fjol.

”Sjunkande långräntor i USA, något försvagad dollar och en rapportsäsong som varit starkare än förhandstipsen har stöttat börsen. Stockholmsbörsens samvariation med långräntor har varit tydlig under året, vilket tagit sig uttryck i det faktum att börsen varit räntedriven. Det marknaden nu vill se är att vi tydligt passerat inflationstoppen. På den punkten blir hösten intressant eftersom hushållsförtroendet är på samma låga nivåer som under finanskrisen samtidigt som inflationstakten steg kraftigt ifjol höstas, så nu går vi mot tuffare jämförelsetal för inflationssiffran”, säger Nicklas Andersson.

”Med anekdotisk bevisföring kan vi peka på att IT-kraschen, finanskrisen samt finans och fastighetskrisen på 1990-talet samtliga bottnade under oktober månad. I USA sticker oktober ut som den månad som bjudit på flest vändningar efter en björnmarknad, oavsett om man tittar på S&P 500, Dow Jones eller Nasdaq. Börsen har onekligen tagit höjd för sämre tider likväl som att vi nu diskonterat betydligt högre räntor. Multipelkontraktionen, alltså att vi nu betalar mindre för varje vinstkrona, är redan ett faktum, frågan är vad som händer med vinsterna framåt och i hur stor utsträckning marknaden tagit tillräcklig höjd för eventuellt fallande vinster”, säger Nicklas Andersson.

Månadens köplista toppas av Telia Company, följt av Tesla och Ericsson.

”Aktiespararna väljer att plocka upp kursförlorare under oktober som kraftigt underpresterat börsen i form av Telia, Tesla och Ericsson. Telia valde att skruva ned sina förväntningar på verksamhetsåren 2022 och 2023 på grund av höga energikostnader och stigande räntekostnader. Telia som varit en tryggare boj i börsbukten under årets turbulens bjöd på det största kursfallet på 15 år och nu frågar sig nog många om den attraktiva utdelningen kommer kunna upprätthållas. Aktiespararna röstar dock med fötterna genom att trycka på köpknappen och den gamla folkaktien har dessutom lockat 8% fler ägare hos Avanza under året”, säger Nicklas Andersson.

KöperSäljer
Telia CompanyEvolution
TeslaAlibaba
EricssonAfrica Oil
Tele2Swedish Match
CastellumH&M
Investor BHandelsbanken A
Calliditas TherapeuticsSinch
IntrumOatly
I.A.R. SystemsSwedbank A
Orrön EnergyABB


Månadens säljlista toppas av Evolution, Alibaba och Africa Oil.

”På säljlistan hittar vi aktier som gått betydligt bättre än börsen under oktober. Aktiespararna tar hem en del vinster för att stuva om i portföljen och köpa aktier som inte hängt med börsen upp under månaden. Kinesiska Alibaba är undantaget där aktien tappat 80% sedan toppen och nu handlas under introduktionskursen om 68 dollar från 2014. Det kinesiska kommunistpartiets ledare Xi Jinping har säkrat makten för tredje gången och kommer därmed vara landets ledare i ytterligare 5 år. Det har skapat oro för tillväxten i den privata sektorn. Dessutom har USA begränsat exporten av högteknologiska halvledare, något som påverkar Alibaba negativt. Kanske var det detta som fick droppen att rinna över för aktiespararna?”, avslutar Nicklas Andersson.

Handelsstatistik privatspararna*


Oktober 2022**September 2022Förändring månad %Oktober 2021Förändring
år %
Antal affärer per handelsdag284 300284 2000396 200-28
varav Avanza 206 400207 3000292 400-29

* Statistik från Nasdaq. Avser köp- och säljtransaktioner på Nasdaq Stockholm och First North hos Avanza, Skandiabanken och Nordnet.
** Preliminära siffror.

För mer information: 
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza
0790- 410 600
E-post: nicklas.andersson@avanza.se
Twitter: @Investeraren