Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

September: Fondspararna skruvar ned risken

”Permafrosten på börsen består och september ser ut att bli ytterligare en röd månad att lägga till handlingarna. Breda Stockholmsbörsen tappar närmare 9% samtidigt som det globala indexet MSCI World tappar en bra bit över 8%. I det finansiella oväder vi nu befinner oss märks det tydligt att fondspararna drar ned på risken för att övervintra en finansiell vargavinter”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Avanzas sparare gör 84 200 fondaffärer per dag i september. Det är 32% färre än samma månad i fjol, visar statistik från 1 061 400 fondkunder hos Avanza.

”Fondspararna fortsätter favorisera globalfonder som lockar var tredje köpkrona under månaden. Det har varit en fullträff i år. USA utgör en stor andel i de flesta globalfonder och trots att S&P 500 ser ut att bjuda på det näst sämsta börsåret på 33 år, med en nedgång på 24%, så har dollarn samtidigt stärkts med lika mycket mot kronan. Det är en bidragande faktor till att många globalfonder enbart är ned marginellt sedan årsskiftet”, säger Nicklas Andersson.

”Den fortsatt höga inflationstakten och centralbanker som höjer räntor i snabb takt fortsätter skrämma marknaden. Minsta tecken på att inflationstakten avtar kommer att leda till gröna skott. Tids nog kommer vi dit, men nu handlar det om att laga efter läge och då ser vi att fondspararna drar ned på risken genom att i allt högre utsträckning favorisera blandfonder”, säger Nicklas Andersson.

Mest köptaMest sålda
GlobalfonderFöretagsobligationsfonder (SEK)
BlandfonderTeknikfonder
Obligationsfonder (USD)Sverigefonder
HedgefonderInvestmentbolagsfonder
TillväxtmarknadsfonderFastighetsfonder

Intresset för globalfonder följs av blandfonder och obligationsfonder (USD).

”Begreppet TINA – There Is No Alternative, har förpassats till historieböckerna. Fondspararna visar det med hela handen när de köper obligationsfonder i dollar. Obligationsmarknaden har fått en mardrömsstart i år, vilket lett till att förräntningstakten ökat rejält. På sina håll pratas det om aktieliknande avkastning på räntetillgångar. Därtill verkar fondspararna tro på ännu starkare dollar, om än den redan stärkts 24% mot kronan sedan årsskiftet”, säger Nicklas Andersson.

”Hedgefonder är en intressant klättrare på topplistan. Vi har en tydligt negativ börstrend, vilket gynnat många hedgefonder. Jämfört med traditionella aktiefonder, som vill överprestera börsen oavsett riktning, så vill många hedgefonder vara absolutavkastande. De har dessutom verktygen för detta, eftersom de har friare placeringsmandat och tillgång till hedgestrategier som är marknadsoberoende”, fortsätter Nicklas Andersson.

Företagsobligationsfonder (SEK) är månadens mest sålda fonder.

”Riksbanken bjöd nyligen på den största räntehöjningen i modern tid under rådande valutaregim, men det till trots verkar fondspararna anse att de ligger efter FED och därmed har mer att göra. Detta trots att Riksbankens egen räntebana indikerar att vi inte är särdeles långt ifrån styrräntans toppnivå för den här gången. Detta har till synes lett till att fondspararna dumpar svenska obligationsfonder till förmån för amerikanska dito”, säger Nicklas Andersson.

Fondhandel


September
2022
Augusti
2022
Förändring månad %September 2021Förändring
år %
Fondkunder1 061 4001 058 2000980 3008
Fondaffärer2 525 8002 502 20013 696 100-32
Fondaffärer per fondkund och månad2,42,403,8-37
Fondaffärer per dag84 20083 4001123 200-32


För mer information: 
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza
0790- 410 600
E-post: nicklas.andersson@avanza.se
Twitter: @Investeraren