Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

April: Teknikfonder lockar för första gången på över 2 år

”Den globala bankfrossan som slog till med full kraft i mars renderade årets första korrektion på Stockholmsbörsen. Sedan dess har börsen på hemmaplan stigit närmare 12% varav närmare 3% under april. Det globala indexet MSCI World har samtidigt stigit knappt 1%. Fondspararna tror dock på revansch och placerar närmare varannan köpkrona i globalfonder under april”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

”April är en av de mest utdelningstäta månaderna på året och tillika den starkaste börsmånaden på Stockholmsbörsen. Senaste årtiondet har den genomsnittliga uppgången varit närmare 5%. Faktum är att aprilbörsen bara varit negativ en enda gång de senaste 12 åren. Knappast aprilväder på börsen med andra ord”, säger Nicklas Andersson.

”Bankfrossan bedarrade i slutet på mars och strålkastaren riktades i stället mot årets första rapportsäsong. Den har inletts starkt, men det till trots var marknaden till en början skeptisk. I takt med att allt fler positiva rapporter trillat in så har optimismen och riskviljan gradvis ökat. Fondspararna fortsätter året med tydliga nettoköp och globalfonder favoriseras för sjätte månaden i rad”, säger Nicklas Andersson.

”Globalfonder ger som bekant en bredare riskspridning än Sverigefonder och en exponering som vi inte riktigt kommer åt på hemmaplan. Att olika marknader har olika karaktäristika blev vi alla varse om i mars då bankfrossan slog extra hårt mot banktunga Stockholmsbörsen. Globalfonder å andra sidan ger en stor exponering mot USA som i sin tur har en hög koncentration mot tekniksektorn. En sektor som i år bjudit på en renässans i takt med sjunkande långränta, inbromsning i inflationstakten och stabila rapporter. Det största utropstecknet är att fondspararna dessutom köper rena teknikfonder, vilket är första gången på över två år”, säger Nicklas Andersson.

Mest köptaMest sålda
GlobalfonderEnergifonder
SverigefonderGröna energifonder
BlandfonderHedgefonder
FöretagsobligationsfonderRåvarufonder
TeknikfonderTurkietfonder

Intresset för globalfonder följs av Sverigefonder och blandfonder.

”Riksbanken höjde styrräntan med en halv procentenhet under april till 3,5%. Amerikanska centralbanken FED förväntas samtidigt fortsätta höja sin ränta i början på maj. Därmed ökar attraktionskraften för räntor som tillgångsslag ytterligare. Räntefonder och blandfonder har befunnit sig i frysboxen under många år, men i takt med att vi börjat få alternativ till aktier så ser vi att intresset bland spararna ökat”, säger Nicklas Andersson.

Energifonder är månadens mest sålda fonder.

”Fondspararna rusade till energifonder under förra året. Oljepriset steg över 100% från december 2021 till mars 2022 i kölvattnet av det tragiska krigsutbrottet i Ukraina. Dessutom blev vi snabbt varse om att Europa stod inför en regelrätt energikris. Ifjol var energisektorn den enda sektorn i amerikanska S&P 500 som steg, men i år är den en av de sämsta. Under april aviserade oljekartellen OPEC+ att de avsåg att skruva ned produktionstakten, vilket fick oljepriset att stiga och fondspararna att trycka på säljknappen”, avslutar Nicklas Andersson.

För mer information: 
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza
0790-610 400
E-post: nicklas.andersson@avanza.se
Twitter: @Investeraren